Elhalasztanak két kivégzést, mert még nem sikerült összeállítani a kivégzőosztagot

2021. június 17. - 07:11 | Külföld

Elhalasztanak két kivégzést Dél-Karolinában részben, mert még nem sikerült összeállítani a kivégzőosztagot.

Az állam legfelsőbb bírósága szerdán döntött az elnapolás mellett.

Eredetileg injekcióval kellett volna kivégezni a halálraítélteket, ám a börtönök vezetői közölték, hogy nem tudnak beszerezni méreganyagot.

Ezután - a tagállamban nemrégiben hozott új törvény szerint - az elítéltek választhatnak kivégzőosztag vagy villamosszék között. A börtönök közölték, hogy még nem állították össze a kivégzőosztagokat.

Maradt a villamosszék, amelynek alkalmazását azonban az elítéltek ügyvédei kifogásolták, mondván, hogy kegyetlen módszer, majd azzal érveltek, hogy a két férfinak joga van méreginjekcióhoz, a tagállamot pedig hibáztatták, hogy nem tett meg mindent annak beszerzéséért.

A tagállamot képviselő ügyészek azzal ellenérveltek, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága sohasem ítélte alkotmányellenesnek a villamosszék használatát, és hogy a börtönök tisztségviselői mindenben a hatályos törvényhez igazodva járnak el.

A bíróság a fentiek után döntött úgy, hogy mivel az elítélteknek csorbul a választási joguk - egyelőre a villamosszékkel kellene beérniük, mivel nincs még kivégzőosztag -, halasszák el a két kivégzést, amelyek még ebben a hónapban lettek volna.


MTI