Elhalasztják a PET-palackok visszaváltásának bevezetését, az üzletek és a gyártók szerint helyesen döntöttek

2020. április 16. - 11:40 | Belföld

Az italgyártók és az üzletek is előnyösnek tartják, hogy egyelőre elhalasztják az egyszeri használatos csomagolóanyagok betétdíjas rendszerének bevezetését.

Elhalasztják a PET-palackok visszaváltásának bevezetését, az üzletek és a gyártók szerint helyesen döntöttek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezen a véleményen van a Szlovákiai Alkoholmentes Italok és Ásványvizek Gyártóinak Egyesülete, a Szlovák Sörfőzdék Egyesülete, a Szlovák Modern Kereskedelmi Szövetség és a Szlovák Kiskereskedelmi Szövetség is.

Mint ismert, a parlament elfogadta a betétdíjas rendszer bevezetésének elhalasztását 2022-ről 2023-ra. Az érintett szövetségek szerint ez az egy év elegendő időt teremt a környezetvédelmi minisztériumnak arra, hogy befejezze a visszaváltási rendszerhez szükséges eljárásokat. „Ez az idő lehetővé teszi úgy beállítani a visszaváltási rendszert, hogy az fenntartható, transzparens és fer legyen minden érintett fél számára” – közölték.

„Az Európai Zöld Megállapodás (Green deal) olyan lehetőség, amit nem szabad elszalasztani. Szlovákia az utóbbi négy évben bekerült Európa zöld középpontjába. Most csendben ülünk. Vagy hátramenetbe kapcsolunk. Míg egyre több európai állam csatlakozik a felhíváshoz, hogy a Zöld Megállapodás legyen az alapja a gazdaság újraindításának a koronavírus-válság után, addig Szlovákia hallgat. Esetleg elhalasztja az olyan értelmes intézkedéseket, mint a PET-palackok és az italos dobozok visszaváltásának bevezetése. Közben éppen a Green deal jelenti a lehetőséget nálunk is a felelősségteljes és jól működő gazdaság fejlesztéséhez” – írta közösségi oldalán az elhalasztással kapcsolatban Sólymos László (Híd) volt környezetvédelmi miniszter.

Mint fogalmazott, bízik benne, hogy az új kormány, és mindenekelőtt a környezetvédelmi minisztérium új vezetése hamarosan felébred. „Éppen most rajzolódik ki az Európai Unió zöld jövője. És létfontosságú, hogy Szlovákia ebbe bekapcsolódjon. A koronavírust egyszer legyőzzük. Az elszalasztott időt azonban már nem lehet visszahozni. A lehetőségek elfecsérlése sohasem fizetődik ki” – tette hozzá.


(TASR/para)