Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől

2019. november 21. - 10:39 | Belföld

Elhárultak az utolsó akadályok is a Rozsnyói járásban található Krasznahorka várának újjáépítése elől.

Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől
Fotó: TASR

Ezt Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette ki szerdán, a kormány nagyszabosi (Slavošovce) kihelyezett ülése után. Peter Pellegrini kormányfő hozzátette: a késedelmekről nem a minisztériumi tisztviselők tehetnek, hanem éppen azok, akiknek a legtöbb gondot kellene fordítaniuk arra, hogy a vár újjáépüljön és vonzza a turistákat.

Pellegrini szerint „mindenki valaki más mögé bújik, és másra akarja hárítani a felelősséget. Világosan meg kell nevezni, ki okozta a gondokat, és kit kellett a miniszterelnök-helyettesnek győzködnie, hogy szedje össze magát, és tegye, amit kell.”

Raši azonban nem akart konkrét felelősöket megnevezni. A késedelmeket szerinte az elhúzódó közbeszerzés okozta, amelyet többször is megtámadtak. A másik fő ok Krasznahorkaváralja településrendezési tervének megváltoztatása volt.

„Tegnap tájékoztatott a kulturális miniszter asszony, hogy elhárultak az utolsó akadályok is. A polgármester biztosította őt, hogy minden rendben lesz, miután elfogadták a településrendezési terv módosítását” – fűzte hozzá Raši, aki bízik benne, hogy sikerült felszámolni minden bürokratikus akadályt.

A 13. századi várban 2012. március 10-én ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.


(TASR/para)