Elhunyt Benkő László, az Omega billentyűse

2020. november 18. - 08:55 | Kultúra

77 éves korában meghalt Benkő László, az Omega alapítója, a magyar zenei élet meghatározó alakja. A halálhírt az Omega Facebook-oldalán tudatta.

Elhunyt Benkő László, az Omega billentyűse
Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

„A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.” - írták a közösségi oldalon.

Benkő László rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omegában1962-től zenélt. Az együttesben előbb zongorán játszott, majd orgonán.

A kezdeti években sokszor énekelt, Presser Gábor távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszott, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák. Még ebben az évben megkapta a Kossuth-díjat.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, a kitartó küzdelem közben sem hagyta abba a koncertezést.

viaATV