Elhunyt Curtis Hanson, a 8 mérföld rendezője, Oscar-díjas forgatókönyvíró

2016. szeptember 21. - 11:06 | Kultúra

Elhunyt Curtis Hanson, az Eminemről szóló 8 mérföld és a Wonder Boys - Pokoli hétvége rendezője, aki forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott a Szigorúan bizalmas című filmjéért.

Elhunyt Curtis Hanson, a 8 mérföld rendezője, Oscar-díjas forgatókönyvíró
Fotó: Wikipédia

A 71 éves rendező-forgatókönyvíró-producer kedden halt meg Hollywood Hills-i otthonában, az orvosok szerint természetes halála volt.

"Curtis Hanson hitt bennem és az őrült ötletünkben, hogy egy detroiti rapháborús filmet forgassunk. Voltaképpen ő változtatott engem színésszé a 8 mérföld kedvéért. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem" - búcsúzott a rendezőtől Eminem.

A nevadai Renóból származott, de Los Angelesben nőtt fel. Kimaradt a középiskolából, hogy fotósként, íróként és szerkesztőként dolgozzon a Cinema magazinnak. "Egyfajta filmiskola volt ez számomra" - mesélte erről 2002-ben a Guardiannek adott interjújában.

A hetvenes évek elején kezdett forgatókönyveket írni és rendezni, de 1992-ig, A kéz, amely a bölcsőt ringatja című filmje bemutatásáig nem ért el átütő sikert. A thrillerben Rebecca De Mornay bosszúra szomjas dadát alakított.

A Veszélyes vizeken című 1994-es thrillerében Meryl Streep és Kevin Bacon játszotta a főszerepeket.

"Nagyszerű rendező. Nagyszerű ember. Életem legnagyobb élményei közé tartozott, amikor együtt eveztünk azon a folyón" - írta Bacon Twitter-üzenetében kedden éjjel.

Sok kritikusa és rajongója szerint a 2000-ben forgatott Wonder Boys - Pokoli hétvége volt a legjobb filmje, amelyben Tobey Maguire és Michael Douglas játszott.

Maguire közleményében hangsúlyozta, hogy Hanson "nagylelkű és tehetséges ember" volt és hozzáfűzte, hogy hálás, amiért megismerhette, és dolgozhatott vele.

Hanson és Brian Helgeland jegyezték forgatókönyvíróként a Szigorúan bizalmas című film noirt, amit Hanson rendezett. Az ötvenes évek Los Angelesében játszódó bűnügyi dráma James Ellroy regénye nyomán készült. A forgatókönyvet az amerikai filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazta, Hansont rendezőként Oscarra jelölték és a film is jelölést kapott.

A Szigorúan bizalmas adott lendületet Russell Crowe pályafutásának, Kim Basinger pedig szintén nyert vele egy Oscart.

"Köszönöm, hogy hittél bennem. Valójában te változtattad a munkámat karrierré" - írta Crowe kedden éjjel közvetlenül Hansonnak címezve szavait.

"Rendkívüli szereplőgárdánk volt a Szigorúan bizalmasban, akik az általunk írt sorokat érzelemmel, humorral és élettel töltötték meg" - mondta köszönőbeszédében Hanson, amikor átvette az Oscar-díjat.

Legutóbbi munkái között volt a Válság a Wall Streeten című HBO-tévéfilm, valamint a Maverick - Ahol a hullámok születnek című szörfös dráma.

(MTI)

Címkék: meghalt, filmrendező