Elhunyt Dobák Lívia Jászai Mari-díjas dramaturg

2023. január 8. - 19:27 | Kultúra

Hatvanhét éves korában elhunyt Dobák Lívia, Jászai Mari-díjas, Bálint Lajos-vándorgyűrűvel kitüntetett dramaturg - tudatta a Magyar Színházi Társaság és a Színházi Dramaturgok Céhe az MTI-vel vasárnap.

Elhunyt Dobák Lívia Jászai Mari-díjas dramaturg
Kép forrása: Dobák Lívia Facebook-oldala. A kép 2018-ban készült, mikor Szilágyi Eszter Anna A nyíregyháza utca című színpadi művéhez tartotta meg a bevezető előadását.)

Közleményük szerint Dobák Lívia hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után hunyt el vasárnap reggel.

Mint felidézték, Dobák Lívia 1982-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát. Számos vidéki színházban dolgozott dramaturgként, és egyengette a kortárs magyar drámaírók útját.

Dolgozott a Pécsi Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, majd 1993-tól a Budapest Bábszínház munkatársa, 2011-2016 között pedig a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti vezetője volt.

Rendszeresen részt vett a Színházi Dramaturgok Céhe munkájában, a kortárs magyar drámák megírását elősegítő Nyílt Fórum szervezésében. Olyan írók köszönhették neki indulásukat, mint Parti Nagy Lajos, Háy János, Garaczi László, Varró Dani, Darvasi László vagy Borbély Szilárd.

MTI