Elhunyt Edward Shames háborús veterán, az Easy század utolsó tisztje

2021. december 5. - 16:26 | Kultúra

Elhunyt 99 éves korában Edward Shames második világháborús amerikai veterán, az Easy század utolsó még életben maradt tisztje, akit Az elit alakulat című HBO-minisorozatban ismerhetett meg a közönség.    

Elhunyt Edward Shames háborús veterán, az Easy század utolsó tisztje
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Gyászjelentése szerint Shames norfolki otthonában, békésen hunyt el pénteken.

Shames a II. világháborúban az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ejtőernyős ezredéhez tartozó Easy században szolgált, és több sorsdöntő csatában is részt vett.

Ott volt a normandiai partraszállásnál, önként jelentkezett a Pegasus-akcióba, és az Easy századdal küzdött a Market Garden-hadműveletben és a bulge-i csatában, a belgiumi Bastogne-ban. A 101-es hadosztályból elsőként ő lépett be a dachaui koncentrációs táborba, pár nappal felszabadulása után.

Miután Németország megadta magát, Edward Shames az Easy századdal együtt eljutott egészen Hitler Sasfészkéig, ahonnan néhány üveg konyakot zsákmányolt, amelyet később legidősebb fia bármicvóján nyitott ki.

A háború után az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) közel-keleti szakértőjeként dolgozott, de az amerikai hadsereg tartalékos hadosztályánál maradt, és ezredesként vonult végül nyugdíjba.

Az Easy század történetét Stephen Ambrose írta meg a Band of Brothers című, 1992-ben megjelent könyvében, amelyből Tom Hanks és Steven Spielberg készített HBO-minisorozatot. Shames szerepét Joseph May brit színész játszotta.

Edward Shames temetését vasárnap reggel tartották a norfolki Forest Lawn temetőben.

MTI