Elhunyt Ferenczy Anna, a szlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő alakja

2022. december 7. - 10:59 | Kultúra

Ferenczy Anna érdemes művész, a csehszlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, a közönség körében méltán népszerű alakja, az Állami Faluszínház magyar tagozatának, valamint a Magyar Területi Színház alapítótagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja életének 90. esztendejében elhunyt.

Elhunyt Ferenczy Anna, a szlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő alakja
Fotó: Komáromi Jókai Színház

Ferenczy Anna halálhírét a Komáromi Jókai Színház tudatta közleményben.

"Ferenczy Anna 1933. augusztus 18-án született Nyitragerencséren. Színházi pályafutása 1950-ben kezdődött az Állami Faluszínház magyar tagozatában, majd 1952-től a Magyar Területi Színházban folytatódott, melynek nyugdíjazásáig, 1989-ig tagja maradt. Pályafutása során több mint 100 szerepet játszott, vendégszerepelt Magyarországon is. A pozsonyi rádió magyar adásában számos hangjáték, irodalmi műsor őrzi hangját.

Az ifjú tehetségek támogatására a 90-es években díjat alapított. A Ferenczy Anna-díjat a Jókai Napokon, az év felfedezettje díjként tartják a számon, a Komáromi Jókai Színházban pedig az évad legjobb alakítását díjazza ezzel a színház művésztársulata.

A színészi pálya élményeit és tapasztalatait, gyermekverseket, találós kérdéseket, meséket publikált hazai magyar lapokban. Zoboralján, szülőfalujában eltöltött gyermek- és ifjúkor élményei, az egykori faluközösség sorsa és szokásai jelennek meg önéletrajzi ihletésű műveiben: a szociográfiai hitelességű családregényben (Pitypangkoszorú) és a folklórelemekkel dúsított életregényben (Napraforgók).

2003-ban pályája elismeréseként a Pribina Kereszt második fokozatával, valamint a szlovák Irodalmi Alap életműdíjjal tüntette ki.

A Komáromi Jókai Színház minden művésze és munkatársa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak, nyugodjon békében!"

Ferenczy Anna búcsúztatása 2022. december 8-án, 14 órakor lesz a komáromi Brigetio temetkezés ravatalozójában.

(parameter)