Elhunyt a Komenský Egyetem Bölcsészkarának dékánja

Elhunyt a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészkarának dékánja, Martin Slobodník - adta hírül a Denník N.

Elhunyt a Komenský Egyetem Bölcsészkarának dékánja
Fotó: TASR

A hírt megerősítette Lenka Miller, az egyetem szóvivője is, az egyetem később nyilatkozik az ügyben.

Slobodníkot odén februárban nevezték ki a dékáni posztra. 49 éves volt.

Martin Slobodník 1988 és 1994 között kínai nyelvet tanult az egyetem bölcsészkarán. Eközben, 1991 szeptembere és 1993 júniusa között a Pekingi Egyetemen folytatott tanulmányokat. Miután befejezte mesterképzését, a Szlovák Tudományos Akadémia Orientalisztikai Intézetében dolgozott doktoranduszként, ez idő alatt, 1996 és 1998 között tibeti nyelvet és kultúrát is tanult. 2000-től a Komenský Egyetem Kelet-Ázsiai Tanulmányok Tanszékén tanított, 2005-ben pedig a Humboldt Alapítvány ösztöndíjasaként folytatott tudományos tevékenységet a Bonni Egyetemen.

Slobodník 2007-ben vált az általános történelemtudomány docensévé, majd a tanszék vezetőjévé. Ezen belül 2012 szeptemberében nyitotta meg a koreanisztikai tanulmányokat az egyetemen. 2013-ban vált a bölcsészkar fejlesztésért és információs technológiákért felelős dékánhelyettesévé, 2017 májusában pedig a nemzetközi kapcsolatok is a hatáskörébe kerültek.

2016 májusában nevezték ki az orientális nyelvek és kultúra professzorává. Tudományos területen a kínai-tibeti viszonyokkal, a kínai, elsősorban a tibeti buddhizmussal szembeni valláspolitikával foglalkozott, továbbá a csehszlovák-kínai kapcsolatokkal az 50-es, 60-as években. Több terepkutatáson is részt vett eközben Tibetben.

Két tudományos monográfiát és több mint 60 tanulmányt írt szlovák, angol, német és kínai nyelven, melyek több mint tíz országban jelentek meg. Számos európai és ázsiai egyetemen adott elő.

(Webnoviny.sk/Denník N)