Elhunyt Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője

2021. március 1. - 19:44 | Régió

70. életévében elhunyt Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője. Szerkesztőségünk értesülése szerint halála előtt koronavírusos volt.

Elhunyt Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője
Kornfeld Tibor - Fotó: Cséfalvay Á. András

Kornfeld Tibor 1952-ben született Dunaszerdahelyen. Nagyapja, Kornfeld Ármin egykor Dunaszerdahely alpolgármestere volt, 1944-ben, a holokauszt idején gyilkolták meg. Édesapja, Kornfeld Ferenc ugyancsak a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség jeles egyénisége volt hosszú évtizedeken keresztül.

Kornfeld Tibor vegyészmérnök végzettséggel rendelkezett, dolgozott is ekként, nyugdíjba vonulása előtt, 2015-ig azonban a városi idősotthon igazgatója volt.

Óriási érdemeket szerzett abban, hogy 2014-ben felavathatták a dunaszerdahelyi zsidó temetőben a holokauszt emlékművet, emellett ugyanebben az évben jelent meg a dunaszerdahelyi zsidósággal foglalkozó helytörténeti könyve, Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely címmel. 2019-ben a könyv bővített kiadását mutatták be.

2018-ban kezdeményezte az első, ún. botlatókövek kihelyezését, melyek arra emlékeztetik a járókelőket a város különböző pontjain, hol éltek a holokauszt idején elhurcolt zsidók. A következő évben tucatnyi hasonló botlatókő kihelyezését kezdeményezték továbi, dunaszerdahelyi gyökerű zsidó családok.

(parameter)