Elhunyt Kurt Westergaard, a vitatott Mohamed-karikatúra megalkotója

2021. július 19. - 08:53 | Kultúra

Elhunyt hosszú betegséget követően, 86 éves korában Kurt Westergaard dán karikaturista, a vitatott Mohamed-gúnyrajz megalkotója - közölte családja vasárnap a Berlingske című dán lapnak nyilatkozva.

Elhunyt Kurt Westergaard, a vitatott Mohamed-karikatúra megalkotója
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)mo

Westergaard rajzolta az egyik legnagyobb felháborodást kiváltó, Mohamed prófétát bomba alakú turbánnal a fején ábrázoló karikatúrát, ami miatt több halálos fenyegetést kapott iszlám csoportoktól, sőt gyilkosságot is megkíséreltek ellene. Az eredetileg egy karikatúrasorozat részeként a Jyllands-Posten dán lapban 2006-ban megjelent gúnyrajz hatalmas felzúdulást váltott ki szerte a muzulmán világban, több országban heteken át tartó, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások voltak.

2012-ben a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap is megjelentette a karikatúrát, három évvel később két merénylő hatolt be az újság szerkesztőségébe, ahol 12 embert gyilkoltak le.

Westergaard az 1980-as évek közepétől dolgozott a Jyllands-Posten lapnak. Élete utolsó éveiben rendőrségi védelem alatt állt, ahogy sokan mások is, akiknek közük volt a Mohamed-karikatúra közléséhez. A rendőrség 2010-ben egy késsel felfegyverzett támadót fogott el Westergaard lakásában.

(MTI)