Elhunyt a legendás Marián Varga

A legendás szlovák zenész 70 éves volt. Halálhírét Ľuboš Zeman zenei szakértő, publicista erősítette meg.

Elhunyt a legendás Marián Varga
Marián Varga (Fotó: TASR)

Marián Varga Szakolcán született 1947. január 29-én. Hatéves korától látogatta a művészeti népiskolát, majd később a pozsonyi konzervatóriumot, ahol három éven keresztül Roman Bergernél tanult zongorázni, Andrej Očenášnál pedig komponálni.

1967-ben lett a Prúdy együttes tagja, amellyel egy évvel később a Csehszlovák Rádióban játszották fel mára legendássá vált albumukat, a Zvonky, zvoňte címűt. Ezen az albumon kilenc dalt szerzett, a megjelenése után viszont távozott az együttestől, 1969-ben pedig megalapította a Collegium Musicum nevű, ugyancsak kultikus artrock zenekart. Ehhez az angol Nice együttes jelentette számára az inspirációt, melynek koncertját Prágában látta.

1970 júliusában készítették az első felvételeiket, a Hommage á J. S. Bach, illetve a Ulica plná plášťov do dažďa címűeket. A dalokat a rádió brünni stúdiójában rögzítették, és a Panton kiadó gondozásában jelentek meg EP-ként, azaz minialbumként. 1971-ben aztán megjelent az első, a zenekar nevét viselő nagylemezük.

Ettől az időszaktól a zenekar repertoárját leginkább instrumentális kompozíciók alkották, egyrészt Bartók, Haydn, Sztravinszkij műveinek interpretációi, másrészt a Marián Varga által írt saját darabok.

1971-ben vették fel a Konvergencie című duplaalbumot, ezzel egyidejűleg dalszerzéssel is foglalkozott, Pavol Hammellel összesen öt albumot adtak ki, köztük a Zelená pošta (1972) és a Na druhom programe sna (1977) címűeket.

Marin Varga számos színmű és televíziós produkció zenéjét szerezte. Dušan Trančík filmjei közül az Amulet, az Iná láska, a Štvrtý rozmer, és Víkend za milión címűek esetében is ő a zeneszerző.

Pavol Hammellel együtt írták az első szlovák musical, a Cyrano z predmestia című darab zenéjét, melyet 1977. október 8-án mutattak be a pozsonyi új Színpadon (Nová scéna)

1979-ben a Collegium Musicum feloszlott, a következő időszakban alkalmi formációként azonban tovább zenéltek.

Varga ezután szólókarrierbe kezdett, az utóbbi időszakban pedig együttműködött a Moyzesovo kvarteto formációval.

2015 januárjában Andrej Kiska a Pribina kereszt II. rendjével tüntette ki Marián Vargát. Egy évvel később egész életen át tartó munkásságáért elnyerte a Kristályszárny (Krištáľové krídlo) nevű díjat.

(TASR)