Elhunyt a Louis Vuitton sztárdizájnere

2021. november 29. - 11:21 | Kultúra

Egy ritka rákbetegségben elhunyt 41 éves korában Virgil Abloh, a Louis Vuitton divatház sztárdizájnere, a férfi divatcikkekért felelős kreatív igazgató - közölte vasárnap este az LVMH luxuscikkekkel foglalkozó vállalat.

Elhunyt a Louis Vuitton sztárdizájnere
Fotó: TASR/AP

Abloh több mint két éve küzdött a ritka és nagyon agresszív szív angioszarkómával (szívrákkal) - olvasható a dizájner személyes Instagram-oldalán. A 2019-ben megkapott diagnózis után úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra betegségét, azóta számos kimerítő kezelést kellett kiállnia. "Eközben munkamorálja, végtelen kíváncsisága és optimizmusa sohasem hagyott alább" - olvasható a közösségi oldalon.

A többek között dj-ként is ismert Abloh saját márkát is létrehozott, az utcai viseletre megalkotott Off-White-ot.

Abloh 2018 márciusa óta dolgozott a Louis Vuitton férfikollekciókért felelős kreatív igazgatójaként, ezt azonban az LVMH csak júliusban közölte. A hír feltűnést keltett: Abloh, aki korábban Kanye West (jelenlegi művésznevén Ye) amerikai zenész kreatív stratégája volt, a Louis Vuitton főnöki posztjára került első afroamerikai származású vezető lett. Ráadásul nem volt képzett dizájner, eredetileg építőmérnöknek és építésznek tanult.

Virgil Abloh 1980-ban Chicago közelében született, majd Rockfordban nevelkedett. Anyja, Eunice Abloh varrónő volt, tőle tanulta meg már fiatalon a mesterség alapjait. Felesége és két gyereke gyászolja.

"Nagy érdeklődéssel követtem karrierjét, új megközelítési módszerét a divat és a kommunikáció terén" - írta Giorgio Armani olasz divattervező az Armani Twitter-oldalán. "Maradandó nyomot hagytál a világban" - méltatta Lenny Kravitz énekes.


(MTI)