Elhunyt Picasso egykori világhírű fotósa

Élete 103. évében Franciaországban elhunyt David Douglas Duncan második világháborús amerikai fényképész, Picasso egykori fotósa. 

Elhunyt Picasso egykori világhírű fotósa
Fotó: Joe McNally's Blog

Jean-Louis Andral, az antibes-i Picasso Múzeum vezetője és Duncan barátja pénteken megerősítette, hogy a fotós csütörtökön a Grasse-ban lévő kórházban, tüdőgyulladás következtében halt meg. Cannes-tól délre, a Côte d'Azurön élt.

Duncan a Life amerikai magazinnak dolgozott és háborús fotósként vált ismertté, elsősorban a koreai háborúban készített felvételei révén.

Ahelyett, hogy a katonákat hősként ábrázolta volna, hétköznapi emberként mutatta be őket, aki gyötrődnek vagy bátran viselkednek a harcmezőn, de a színfalak mögött fáradtak és félelemmel teliek.

"Sohasem láttatta a katonákat hősöknek, hanem katonáknak, akiket felháborít a háború ostobasága. Embereknek, akik szenvednek, akik kimerültek és nem értik, mit keresnek ott" - fogalmazott Jean-Francois Leroy, a Visa pour l'image fotófesztivál igazgatója, Duncan barátja. 

Duncan a vietnami és koreai háborúk élő emlékezete volt, aki képes volt akár 60 év után is emlékezetébe idézni az általa fényképezett katonák kereszt- és vezetéknevét is.

Híressé váltak Pablo Picasso spanyol festőről készített felvételei is. Az 1973-ban elhunyt művész közeli barátjaként Picassóról munka közben is készíthetett képeket, amelyek számos albumban megjelentek. 2014-ben a Németországban lévő münsteri Picasso Múzeumnak adományozott 160 fotót, amely a festőt a cannes-i La Californie villában ábrázolják. 

A fotográfus hagyatékát az Austinban lévő Texasi Egyetemen őrzik.

MTI/pra