Elhunyt Ragályi Elemér

2023. március 30. - 18:25 | Kultúra

Meghalt Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr. Családja a Telexhez eljutott közeményben tudatta az ismert filmes halálhírét.

Elhunyt Ragályi Elemér
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Ragályi Elemér 1939. április 18-án született Rákosligeten. 1957-től a Mafilmnél világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát. Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), érdemes és kiváló művész (1985), egyben Kossuth-díjas (1991) is.

Olyan filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció vagy a Herkulesfürdői emlék. Az Emmy-díjat nyert Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre. A legjobb idegen nyelvű film, A remény útja című filmnek köszönhetően Oscar-díjas lett.

Ragályi Elemér 83 évet élt.

Telex, Wikipédia/para

Címkék: meghalt