Elhunyt a Smer-SD egykori parlamenti képviselője

2021. december 25. - 07:43 | Belföld

Elhunyt a Smer-SD egykori parlamenti képviselője, korábbi munkaügyi államtitkár, Jozef Burian. Erről a párt saját Facebook-oldalán tájékoztatott.

Elhunyt a Smer-SD egykori parlamenti képviselője
Jozef Burian - Fotó: TASR-archívum

"Ezekben a pillanatokban nehéz szavakat találni, ezért mindannyian szenteljünk csendben néhány pillanatot Jožko emlékének" - közölték.

Jozef Burian szeptemberben volt 60 éves. Kassán született, majd elvégezte a Pozsonyi Közgazdasági Egyetemet. 1992 és 2002 között különböző társaságok felső vezetésében foglalt helyet, majd 18 éven keresztül a Smer-SD kötelékében tevékenykedett. 2002-től 2012-ig parlamenti képviselőként, eközben volt a parlament szociális bizottságának alelnöke és az első Fico-kormány idején a költségvetési bizottság elnöke is. A második, egypárti Fico-kormány alatt a munkaügyi minisztérium államtitkára lett (2012-2016), a harmadikban újra egyszerű parlamenti képviselő.

Sokat kritizálták azért, amiért társtulajdonosa volt az Ex Credit nevű, uzsorakamatokkal gyorshitelt kínáló társaságnak, továbbá a G.I.C. Cash, a.s. nevű uzsorás cégnek is, amely arról volt ismert, hogy átverte ügyfeleit, nem nyújtott nekik telefonon információt és ezáltal azok nem tudták gyorsan törleszteni a felvett összegeket, amiért aztán uzsorakamatokat szabtak ki.