Elhunyt Strieženec Horváth Rudolf, koreográfus, újságíró

2020. június 11. - 09:28 | Kultúra

Elhunyt Strieženec Horváth Rudolf, koreográfus, újságíró. 90 éves volt.

Elhunyt Strieženec Horváth Rudolf, koreográfus, újságíró
Fotó: televizio.sk

Temetése 2020. június 19-én, pénteken, 14:00 órakor lesz a pozsonypüspöki temetőben.

1930. szeptember 19-én, Pozsonypüspökin született. Dolgozott munkásként, tanítóként, művelődési intézeti igazgatóként, újságíróként. 1954-1984 között a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes, Dunaszerdahely, (előtte Felső-Csallóközi Népi Együttes, Somorja; Dunaág Táncegyüttes, Dunaszerdahely; Felső-Csallóközi Népi Együttes, utána Pozsonypüspöki tánccsoport ) alapítója, koreográfusa.

Előadója volt a Csemadok és a Népművelési Intézet által szervezett rendszeres tánccsoport-vezetői tanfolyamoknak. Tanácsadóként segítette a két intézmény munkáját, Takács Andrással együtt néptánc gyűjtéseket is folytatott. A Nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Karának tánccsoportjával (Cigánytánc) és a Szőttessel (Üveges, lassú és friss) kétszer nyerte el Az év legjobb koreográfiája díjat. Vezetésével a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes meghatározó szerepet töltött be a szlovákiai magyar néptáncmozgalomban, és több néptáncegyüttes (Istiglinc, Dunaág) megalakulását kezdeményezte.

Szakmai tevékenysége során neves néptánc pedagógusokat, koreográfusokat nevelt (Quittner János, Brandl Ferenc, Kraus Ágota).

2016. január 24-én átvehette a Csemadok Közművelődési Díját.

2015-ben készült el Haraszti Gyula filmje Használjon címmel a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes történetéről.

televizio.sk