Elhunyt Tákisz görög szobrász, a kinetikus művészet úttörője

Kilencvenhárom éves korában pénteken meghalt Tákisz görög szobrászművész, a kinetikus művészet egyik úttörője.

Elhunyt Tákisz görög szobrász, a kinetikus művészet úttörője
Fotó: ekathimerini.com

Tákisz, akinek valódi neve Panagiotisz Vasszilakisz volt, több mint 70 éven át tartó pályáján a 20. századi képzőművészet leginnovatívabb alkotásait hozta létre. Felhasználta a technológiai újdonságokat, a fényt és a mágnesességet művei megalkotásában, amelyekhez merített a klasszikus szobrászatból csakúgy, mint az absztrakt művekből is.

Alkotásai megtalálhatók a világ legnevesebb kortárs múzeumainak gyűjteményeiben, a londoni Tate Modern múzeumban jelenleg mutatják be nagyszabású önálló kiállítását.

„Hetven éven át Tákisz úttörő volt, egy olyan művész, akinek gyermeki érdeklődése az univerzum erői iránt soha nem ért véget”

- írta közleményében Lina Mendoni görög kulturális miniszter.

Az Athénban 1925-ben született képzőművész Pablo Picasso és Alberto Giacometti, valamint a klasszikus görög szobrok hatására döntött úgy, hogy szobrász lesz. Az 1950-es évektől Párizsban dolgozott, szobraiban a képzőművészet, a természet és a tudomány együtt jutott kifejezésre. 1986-ban tért csak vissza hazájába, ahol megalakította a Művészetek és Tudományok Kutatóközpontját.

MTI