Elhunyt a Tublatanka egykori dobosa, Juraj Černý

Juraj Černý halálhírét megerősítette a Slobodná Európa együttes. 54 éves volt.

Elhunyt a Tublatanka egykori dobosa, Juraj Černý
Fotó: TASR

"Lesújtott ez a hír, rendkívül sajnálom. Ďuro nagyon jó barátom volt a Tublatanka idején. Nagyon tehetséges volt, még gyakorlásra sem volt szüksége. Mindig kimondta, amit gondolt. Ilyen volt a mi próbáinkon is, ami nem tetszett neki, azt rögtön közölte, és én elfogadtam. Egyetlen napot sem hagyott ki, hogy találkozzon a bandával. Nagyon letörte őt, amikor meghalt a felesége. Ďuro sajátos figura volt, élte a saját életét, amit szeretett is" - reagált a szomorú hírre a Tublatanka vezetője, Martin Ďurinda.

Juraj Černý és Martin Ďurinda 1982-ben közösen alapították meg a Tublatankát, harmadik társuk a basszusgitáros Pavol Horváth volt. Jurajon keresztül vették fel a kapcsolatot a szövegíró Martin Sarvašsal.

Első koncertjüket 1983. január 30-án adták, a Mladá vlna '82 elnevezésű, amatőr zenekarokat felvonultató fesztivál keretén belül, amelyet Richard Müller szervezett a pozsonyi PKO-ban. 1985-ben adták ki első albumukat Tublatanka címmel, amelynek nagy sikere volt. 1987-ben érkezett a második, Skúsime to cez vesmír című, egy évre rá pedig a Žeravé znamenie osudu című lemez, melynek eladásai elérték a 250 ezres példányszámot.

1993-ban felbomlott a Tublatanka eredeti felállása. Pavol Horváth nézeteltérések miatt távozott, Juraj Černý pedig a drogproblémái miatt. Később részt vett egy elvonókúrán. 1994-ben visszatért a Tublatankához, de nem egész egy évvel később egészségügyi gondok miatt ismét távozott. 2002-től dobolt a Slobodná Európában.

TASR/para