Elindította a lavinát Tóth tanúvallomása: fegyelmi eljárás indulhat Fico alkotmánybírója, Mamojka ellen!

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke vizsgálja, van-e elegendő indok arra, hogy fegyelmi eljárás induljon Mojmír Mamojka alkotmánybíró ellen.

Elindította a lavinát Tóth tanúvallomása: fegyelmi eljárás indulhat Fico alkotmánybírója, Mamojka ellen!
Fotó: TASR

Erről Martina Ferencová, az Alkotmánybíróság szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

Fiačan döntése azzal van összefüggésben, amit Peter Tóth vallott a Speciális Büntetőbíróságon Ján Kuciak újságíró meggyilkolásáról. Tóth azt mondta a bíróságon, hogy Marian Kočner segítséget kért Mamojkától is ahhoz, hogy kiszabadulhasson a vizsgálati fogságból.

Tóth azt álljtja, Marian Kočner Dušan Kováčik különleges ügyésztől és Mojmír Mamojka alkotmánybírótól próbált segítséget kérni, hogy kiszabadulhasson a vizsgálati fogságból. Ezt olyan úton szerette volna elérni, amelyben Robert Fico (Smer-SD) volt miniszterelnök is érintett – mondta Peter Tóth a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatos tárgyaláson, a Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS).


Peter Tóth (Fotó: Paraméter)

Tóth azt állítja, hogy Marian Kočner üzeneteket küldözgetett a börtönből, így próbált segítséget kérni. Az üzenetekben utalt Robert Fico volt miniszterelnökre is. Kočner egyik üzenetében azt kérte, Fico hasson oda, hogy Mamojka tegyen lépéseket azért, hogy kiengedjék a vizsgálati fogságból. Tóth azt állítja, 2018 nyarán járt Mamojkánál, és magával vitte az Alkotmánybíróságához benyújtott beadvány másolatát is.

„Azt mondtam neki, hogy Marian Kočner üdvözletét küldi, hogy panaszt nyújtott be, és azt kérdezi, tudna-e tenni valamit ebben az ügyben. Ő még egyszer rákérdezett, hogy benyújtották-e a beadványt. Majd azt mondta, rendben van. Ez minden” – mondta Tóth.

Azt nem tudta megmondani, hogy volt-e pénz a borítékban, amelyet Mamojkának átadott. Azt állította, Marian Kočner a barátjának nevezte az alkotmánybírót.

Mojmír Mamojka, a Smer korábbi parlamenti képviselője reagált Peter Tóth szerdai vallomására. Mint mondja, senki nem járt nála és nem is próbálta őt senki befolyásolni.

Ezt visszautasítom, képtelenség ez az egész. Egy ilyen emberben nem lehet megbízni, nem lehet hinni neki"

- mondta Mamojka a TASR-nek. Kijelentette, hogy senki sem járt nála, és senki sem befolyásolta. „Soha nem találkoztam vele. Képtelenség ez az egész, és mindent elárul az ügyről az, hogy hogyan döntött végül az Alkotmánybíróság" - nyilatkozta az alkotmánybíró.

Úgy tűnik, Peter Tóth szerdai vallomásával egy kisebb lavinát indított el.

Csütörtökön hajnalban a NAKA őrizetbe vette Dobroslav Trnka egykori főügyészt, akit köztisztviselői jogkörökkel való visszaéléssel gyanúsítanak. Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal.

Ezt követően előkerült egy videófelvétel arról, hogy Kočner valamikor 2000-ben felszerelt egy videókamerát Trnka irodájában, aki ezután több beszélgetést is rögzíthetett. Ezek egyike 2010-ből származik. Trnka ügyészi funkcióját ezt követően függesztette fel Jaromír Čižnár legfőbb ügyész. November végén egy olyan felvétel került elő, melyet ezzel a kamerával rögzítettek, és amelyen Ján Počiatek egykori smeres pénzügyminiszter Trnkának dicsekszik az irodájában, hogy Ján Slota az emissziós botrány kapcsán hogyan ejtette át Robert Ficót.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter szintén csütörtökön délelőtt jelentette be, hogy indítványozta két bírónő ideiglenes felfüggesztését hivatásának gyakorlása alól. Zuzana Maruniakováról, a Pozsonyi V Járásbíróság bírájáról, illetve Denisa Cvikováról, a Pozsonyi I Járásbíróság bírájáról van szó. Mindkettőjük neve megjelent a Kuciak-gyikosság megrendelésével vádolt Marian Kočner korábbi kommunikációiban, amikor a korábbi igazságügyi államtitkárral, Monika Jankovskával egyeztetett. Maruniaková korábban Kočner javára döntött a Markíza-váltók ügyében.

Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát., Szabó Tamást és Miroslav Marčekot vádolják Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával. Kočner az ügyészség szerint bosszúból rendelte el Kuciak meggyilkolását a gazdasági bűncselekményeiről szóló cikkei miatt. Tóth titkos tanú volt az eljárás kezdetén, később azonban nyilvánosan Marian Kočner ellen vallott a televíziós váltók meghamisítása ügyében.

Kapcsolódó cikkek:
 
Kuciak-gyilkosság: Közel kilenc órán át tartott Peter Tóth kihallgatása, Kočner azt állítja, hogy hazudik (PERCRŐL PERCRE)
 
"Kikelt magából, azt kérdezte, debil vagyok-e"
 
A NAKA őrizetbe vette az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát!
 
Videón, ahogy becsengetnek a NAKA-sok Dobroslav Trnkához és őrizetbe veszik
 
Kováčik szerint Tóth hazudik, a speciális ügyész elutasítja, hogy találkozott vagy kommunikált volna Bödörrel
 
Gál Gábor javasolja két bírónő funkciójának felfüggesztését!


(TASR/para)