Elindult az ingyenes COVID-tesztelés harmadik fordulója

2020. november 21. - 09:27 | Régió

458 szlovákiai városban és községben zajlik a hétvégén ingyenes COVID-tesztelés.

Elindult az ingyenes COVID-tesztelés harmadik fordulója
Fotó: TASR - illusztráció

Ezúttal mindenki teljesen önkéntesen vetheti alá magát az antigén gyorstesztelésnek. Aki nem vesz részt rajta, azt nem éri semmilyen hátrányos megkülönböztetés - tehát a jövő héten senkinek nem lesz szüksége a negatív tesztet igazoló tanúsítványra ahhoz, hogy szabadon mozoghasson az ország területén.

A művelet azokon a szlovákiai településeken valósul meg, ahol a legutóbbi tesztelés során 1 % felett volt a pozitív tesztek aránya. Az érintett települések teljes listája megtalálható a kormány által létrehozott somzodpovedny.sk weboldalon. A tesztelés szombaton és varánap, reggel 8 és este 8 óra között zajlik.

A Dunaszerdahelyi járásban ezen a hétvégén öt településen zajlik tesztelés (Nyékvárkony, Egyházkarcsa, Baka, Vajka, Gomba), a Galántai járásban két községben (Nádszeg, Kajal), a Komáromi járásban pedig kilenc faluban (Szilas, Lakszakállas, Vágfüzes, Bogya, Gellér, Zsemlékes, Martos, Dunamocs, Dunaradvány).

A katonaság ezúttal is segíti és koordinálja a tesztelés lebnyolítását, a műveletben 8000 katona vesz részt.

Amennyiben a gyorsteszt pozitív eredménnyel zárul, a koronavírus-fertőzött személynek házi karanténba kell vonulnia. A pozitív teszteredményről telefonon tájékotatni kell az illetékes körzeti orvost is. A házi karantént negatív PCR-teszt esetén, vagy 10 nap elteltével lehet elhagyni, azzal a feltétellel, hogy az utolsó három napban a fertőzött nem érzékelte magán a betegség semmilyen tünetét. A karantén feloldásához nincs szükség negatív vírustesztre.

(parameter/TASR)