Elindult felvidéki útján a Betlehemi Békeláng

2017. december 19. - 14:34 | Régió

KOMÁROM – A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából idén immár huszonhatodik alkalommal érkezett hazánkba a Betlehemi Békeláng. 

Elindult felvidéki útján a Betlehemi Békeláng
A többi fotóért KATT a képre

A cserkészek december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc templomban vették át a lángot a mindössze a 12 éves Tobias Flachnertől, a 2017-es év lánggyermekétől. A szlovákiai magyar cserkészek központi lángátadó ünnepségét december 17-én Komáromban tartották, ahol a békeláng megkezdte útját Dél-Szlovákia magyarlakta településeire.

Az idei bécsi lángátadó ünnepségre számos európai országból, valamint az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek cserkészek, hogy ebben az évben is eljuttassák hazájukba a betlehemi Születés templomából eredő békelángot. A köszöntők elhangzása után a lánggyermek, Tobias minden küldöttség lámpását meggyújtotta a békelángról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget Egyházfa-Hegysúr, Pozsony és Fél cserkészcsapatának tagjai képviselték. Az SZMCS képviselői Bécsben abba a lámpásba vették át a Betlehemi Békelángot, amellyel pozsonyi cserkészek 1991-ben első alkalommal hozták azt el a Felvidékre.

Vasárnap délelőtt érkezett meg a láng a komáromi Szent András-templomba, ahol 11 cserkészcsapat tagjai vették át, és vitték haza falujukba, városukba. Ezt követően a béke lángját a cserkészek stafétaszerűen adják tovább egyebek között Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe és Felvidék minden magyar lakta területére. „Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. A Betlehemi Békeláng a béke, valamint a reménység és az összetartozás szimbóluma is. A cserkészet alapítója, Baden-Powell azt hagyta ránk, próbáljuk meg ezt a világot úgy itt hagyni, hogy jobb legyen, mint ahogy kaptuk. A békeláng terjesztése is ezt a célt szolgálja; a békét, a szeretetet terjesszük a világban, az egymás iránti tiszteletet, kölcsönös elfogadást” – mondta Lépes Lívia, a Betlehemi Békeláng SZMCS koordinátora.

Szlovák cserkésztestvéreink szintén ezen a napon adták át a lángot a köztársasági elnöknek és a lengyel cserkésztestvéreiknek is. Nekik köszönhetően idén is szinte az ország teljes vasúthálózatán utazik a béke lángja.

Életünk a béke keresése: így hangzik a láng idei jelmondata, amely emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy békében élhessünk ezen a világon. A cserkészek arra buzdítanak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a békeláng terjesztésébe, és ebben az évben is minél több otthont ragyogjon be a béke szimbóluma.

Bővebb információ a békelángról és annak útjáról a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) vagy Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) érhető el.

(-)