Elítélték az SNS volt minisztereit - bűnösnek találta őket a bíróság a faliújságtender ügyében

2018. november 15. - 15:39 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság Tanácsa csütörtökön elítélte az SNS két volt építésügyi és regionális fejlesztési miniszterét, Marian Janušeket és Igor Štefanovot a faliújságtender ügyében.

Elítélték az SNS volt minisztereit - bűnösnek találta őket a bíróság a faliújságtender ügyében
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Janušek 11, Štefanov 9 évet kapott.

A bíróság bűnösnek mondta ki őket közbeszerzési eljárás és nyilvános árverés manipulálása, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében.

Az ítélethirdetésen egyik volt miniszter sem volt jelen. Ellenkező esetben az őrök közvetlenül a tárgyalóteremből kísérték volna őket a büntetés-végrehajtási intézetbe. A büntetést a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letölteniük. Ezen kívül 30 000 euró pénzbírsággal is sújtották őket. Ha ezt nem fizetik ki, egy évvel nő a börtönbüntetésük ideje. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön szinte teljes egészében jóváhagyta a Bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság tavalyi ítéletét, csupán Janušek büntetését csökkentette 12-ről 11 évre.

Juraj Kliment, a háromtagú bírói tanács elnöke több mint egy órán keresztül indokolta az ítéletet. Elmondta, hogy az elítéltek egy előre kiválasztott pályázónak kedveztek az eljárásukkal, a pályázati felhívást pedig közzé sem tették, s ezáltal ellehetetlenítették más pályázók jelentkezését. A győztes konzorciumnak ugyanakkor lehetővé tették, hogy 3,5 millió eurós nyereségre tegyen szert. A bíró szerint mindkét vádlott megsértette a közbeszerzésről szóló előírást, és ezáltal tetemes kárt okozott.

„Hangsúlyozni kell, hogy a vádlottak eljárása teljesen ellehetetlenítette a nyilvános versenyt”

– tette hozzá Kliment. Szerinte a faliújságtender hosszú ideig traumatizálta a társadalmat, ezért szabtak ki elrettentő mértékű büntetést. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A Bazini Specializált Büntetőbíróság 2017. október 18-án ítélte el a két volt minisztert, a másik három vádlottat, Zdenka K.-t, Radoslav B.-t és Tomáš L.-t azonban felmentette a vád alól. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön két vádlott felmentését jóváhagyta, Zdenka K. ügyét azonban visszautalta újratárgyalásra.

A faliújságtender ügye 2007-ig nyúlik vissza. Az akkori építésügyi tárca csak a minisztérium zárt folyosóján, egy faliújságon tett közzé egy jól jövedelmező megrendelésről szóló pályázati felhívást. A megrendelést végül a koalíciós SNS párt akkori elnökéhez, Ján Slotához közel álló Avocat és Zamedia cégek konzorciuma nyerte el, amely egyedül értesült a tenderről. Az államot ért kár az elsőfokú bíróság szerint elérte a 12,7 millió eurót. A faliújságtender miatt mindkét SNS-es miniszternek távoznia kellett.

TASR