Elítélték az újságírók elleni támadásokat a pártok, Matovič is kapott

2021. augusztus 3. - 14:54 | Belföld

A koalíciós pártok közül az OĽaNO és a Za ľudí is elítélte az újságírók elleni támadásokat, az ellenzéki Hlas-SD viszont elsősorban azt emelte ki, ahogy egy kormánytag, Igor Matovič megy szembe velük.

Elítélték az újságírók elleni támadásokat a pártok, Matovič is kapott
Igor Matovič (Fotó: TASR)

A pátok az Európai Bizottság jogállamiságról szóló 2021-es jelentésére reagáltak, mely az újságírókkal szembeni, kormánypolitikusoktól és ellenzéki képviselőktől érkező szóbeli támadásokra is felhívta a figyelmet.

Az OĽaNO kijelentette, hogy a kormány szisztematikusan dolgozik azon, hogy javítsa az újságírók munkakörülményeit és az átláthatóságon is javítani igyekszenek.

A Za ľudí úgy látja, hogy a politikusoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy teret engedjenek a kiegyensúlyozott és objektív politikai és közéleti újságírásnak.

Némely ellenzéki pártok véleménye megegyezik abban, hogy az újságírókkal szembeni támadások a politikusok részéről hozzájárul ahhoz, hogy csökken a társadalommal és a szólásszabadsággal szembeni bizalom.

A Hlas elsősorban Matovičot kritizálta ezen a téren, míg a parlamenten kívüli Híd párt arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírók munkájának tartós kétségbe vonása a dezinformációk terjedését segíti. Vladimír Bilčík (Spolu) úgy látja, hogy a szlovák jogállamiság gyenge pontja épp a média területe, és e téren bírálta Natália Milanová (OĽaNO) kulturális minisztert is.

(TASR)