Elítélték egy 2009-es tömegmészárlás elkövetőit a Fülöp-szigeteken

Súlyos börtönbüntetésre ítélték csütörtökön a Fülöp-szigeteken egy 57 halálos áldozatot követelő 2009-es tömegmészárlás elkövetőit, akik egy befolyásos politikai klán tagjai.

A 2009. novemberi, a déli Maguindanao tartományban elkövetett bűntény az ország történetének egyik legsúlyosabb tömegmészárlása volt, amely választásokkal függött össze. Andal Ampatuan akkori tartományi kormányzó klánjának tagjai 57 civilt - egy rivális politikus családtagjait és 32 újságírót - öltek meg. Az ügyben több mint száz embert vettek őrizetbe, és csaknem száz ellen vádat is emeltek a következő évben. A bíróság 29 vádlottról megállapította, hogy végrehajtója volt a tömegmészárlásnak. Köztük vannak a klánvezér Andal, illetve Zaldy nevű fiai és hat másik rokon. Őket életfogytiglani, illetve 40 évi börtönbüntetésre ítélték, az idő előtti szabadon bocsátás lehetőségét kizárva. Tizenöt vádlott tettestárs volt az ítélet szerint, ők legalább hat évi börtönbüntetést kaptak, míg a többieket - köztük az Ampatuan család négy tagját - felmentették.

A kormányzó Gloria Arroyo államfő támogatója volt. Klánjával évtizedeken át uralta Maguindanao tartományt. Arroyo az ország déli részében élő muszlim szakadárok elleni stratégiája jegyében engedélyezte Ampatuannak, hogy fegyveres milíciát állítson föl. A klánvezér ellen azonban a 2010-es kormányzóválasztáson fellépett egy politikai rivális, Esmael Mangudadatu polgármester. Éppen amikor Mangudadatu bejegyeztetni ment indulását a választáson, őt és kíséretét megtámadták Ampatuan fegyveresei. Maga a polgármester túlélte a támadást, és ma a manilai kongresszus tagja.

Az áldozatok hozzátartozói elégedetlenek az ítéletekkel, mert szerintük sokkal több embert kell felelősségre vonni az ügyben. Fogadkoznak, hogy folytatják küzdelmüket a további tettesek bíróság elé állíttatására.

(MTI)