Elítélték a rendőrt, aki egy autós üldözés során véletlenül lelőtt egy fiatalt

2022. november 28. - 13:59 | Régió

Feltételes szabadságvesztésre ítélték Vladimír Nemčok rendőrt, aki öt évvel ezelőtt egy autós üldözés során lelőtt egy fiatalt.

Elítélték a rendőrt, aki egy autós üldözés során véletlenül lelőtt egy fiatalt
Rendőrségi felvétel

A TV Noviny szerint a Garamszentkereszti Járásbíróság három évre felfüggesztett kétéves szabadságvesztésre ítélte a rendőrt, hivatásának gyakorlásától viszont nem tiltották el. Az ítélet nem jogerős, ugyanis Nemčok fellebbezést nyújtott be ellene.

Az eset 2017 júniusában történt: a rendőrök a zsarnócai járásbeli Hronský Beňadik község közelében vettek üldözőbe egy autót, mivel annak sofőrje, az akkor 19 éves Michal nem reagált a felszólításukra és megpróbált meglépni. A rendőrök több falun keresztül üldözték őket, majd egy belátható, egyenes szakaszon figyelmeztető lövéseket adtak le, először a levegőbe, majd egyet a kocsira. Ez a lövés olyan szerencsétlen helyen érte a járművet, hogy a hátsó ülésén ülő 17 éves Tomáš mellkasában kötött ki. A kamasz belehalt sérülésébe. Egy évvel a tragédiát követően 6 évre és 6 hónapra ítélték az autót vezető Michalt, akinek a múltban már volt dolga a rendőrséggel.

A halálos lövést leadó rendőrt, a 47 éves Vladimírt gondatlanságból elkövetett halálokozással vádolták meg.

A bíró az ítélethirdetésen azzal magyarázta döntését, hogy a rendőrt nem képezték ki arra, hogy lövéseket adjon le egy gyorsan haladó autóból. Ezért szerinte nem szabadott volna tüzet nyitnia.

A nem jogerősen elítélt Nemčok állítása szerint valószínűleg ma sem cselekedne másként. Meg van róla győződve, hogy betartott minden előírást, és nem szegte meg a törvényt.


(tvnoviny.sk)