Elítélték a sofőrt, akinek rendőrök lőtték le a 17 éves utastársát

Hat év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Járásbíróság szerdán az aranyosmaróti járásbeli (Zlaté Moravce) Maholány (Machulince) községből származó Michal J.-t.

Elítélték a sofőrt, akinek rendőrök lőtték le a 17 éves utastársát
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az elítéltnek a büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A fiatalembert a bíróság bűnösnek mondta ki hatósági személy ellen elkövetett támadás bűncselekményében és hatósági határozat végrehajtásának akadályozása vétségében. A védőügyvéd az ítélethirdetést követően fellebbezett.

Michal J. 2017 júniusában nem állt meg a rendőröknek, akik közúti ellenőrzést akartak végrehajtani a zsarnócai járásbeli (Žarnovica) Oromfalu (Orovnica) és Garamszentbenedek (Hronský Beňadik) között. Az autóban a sofőrön kívül még hárman utaztak. Az autós üldözés során a rendőrök a szolgálati fegyverüket is használták. Az egyik lövés áthatolt az ülésen, és eltalálta az autóban utazó, 17 éves Tomášt. A fiú belehalt a sérülésbe. 

A bíró az ítélet indoklásában elmondta: azonosult az ügyészség javaslatával, a büntetés mértékét pedig leginkább az befolyásolta, hogy Michal J.-t 2016 decemberében egyszer már elítélte a nyitrai bíróság ugyanezért a bűncselekményért. Akkor feltételes büntetést kapott.

A bíró a vádlottat hat évre eltiltotta a járművezetéstől is.

Eugen Cimmermann, a vádlott ügyvédje elmondta: az ítélet azon részével elégedetlenek, amely ügyfelét bűnösnek mondja ki hatósági személy ellen elkövetett támadás bűncselekményében.

Michal J. a tárgyalás végén sajnálatát fejezte ki az utastársa halála miatt, és tagadta, hogy az autóval szándékosan támadt volna a rendőrökre.

TASR