Elítélték a szeredi drogmaffia fejének testvérét

2021. január 14. - 11:37 | Régió

Csütörtökön a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság kilencéves szabadságvesztésre ítélte Iľja Weisst, a szeredi drogmaffia egy tagját, akit a Venal nevű akció során vettek őrizetbe.

Elítélték a szeredi drogmaffia fejének testvérét
Illusztráció (Fotó: Rendőrség - Facebook)

Iľja Weiss annak a Slavomír Weissnek a testvére, akit a drogbanda fejének tartanak. A vádlott nem jelent meg a bíróságon, mivel pozitív lett a koronavírustesztje, ezért az ügyvédje képviselte. A büntetés rendkívüli csökkentésében az játszott közre, hogy a gyanúsított beismerte tettét és hajlandó volt együttműködni a hatóságokkal.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze összesen tíz személy ellen emelt vádat, hárman közülük szökésben vannak. Egyes gyanúsítottakat akár 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre, vagy akár életfogytiglan tartó börtönbüntetésre is ítélhetnek.

Ahogy arról már beszámoltunk, a 16 ezres kisvárosban, Szereden több kölünálló csoport foglalkozott drogkereskedelemmel, de mindegyikük valamiféle megegyezés mentén rendezte ügyeit. Kölcsönösen együttműködtek az alcsoportok, de külön működött a szükséges tabletták beszállításának rendszere, egymástól függetlenül főzték a kábítószert és az elosztóhálózatukat is egymástól függetlenül működtedték.

Ugyanakkor összességében a bizonyos függetlenségük megőrzése mellett egy egységet képeztek, koordinálták a lépéseiket, ahol az esetleges félreértéseket jellemzően egyezségekkel kezelték. Az alcsoportok segítették is egymást, ha kellett, anyagilag is, vagy azzal, hogy hozzáférést biztosítottak a metamfetamin alapanyagához.

A rendőrség a Venal nevű akciója során 56 gyanúsítottat kapcsolt le. Szlovákia történetében ez az egyik legnagyobb drogellenes hadjárat, ahol a NAKA razziái során összesen kb. 2,5 tonna tablettát foglaltak le, melyek értéke 5 millió euró. Ezeket a tablettákat mintegy 500 kilogramm metamfetamin (pervitin) előállítására használhatták volna fel, ha pedig az pervitinként kikerül a fekete piacra, 16,8 millió euróért adhatták volna el. A tabletták mellett lefoglaltak összesen 251 kg már előállított metamfetamint is, továbbá 11,6 kilónyi marihuánát és több kilónyi kokaint.


TASR/para