Eljött az idő, leszereljük a szlovák MiG-29-eseket, Ukrajnában köthetnek ki

2022. augusztus 13. - 11:52 | Belföld

Harminc év után augusztus végén a szlovák hadsereg leszereli a MiG-29-es vadászgépeit. A szlovák légteret azt követően a lengyel és cseh légierő védi majd, amíg meg nem érkeznek az előző, Smer-SNS-Híd kormány által rendelt amerikai F-16-osok.

Eljött az idő, leszereljük a szlovák MiG-29-eseket, Ukrajnában köthetnek ki
Forrás: szlovák hadsereg

A Jaroslav Naď (OĽaNO) vezette védelmi minisztérium dönt a MiG-ek sorsáról, vélhetően Ukrajnában kötnek ki. Az ukrán légierő ugyanis ilyen típusú gépeket vet be az orosz hadsereg ellen.

Naď viszont hangsúlyozta, hogy ez nem ingyenes segélyt jelent, a MiG-29-eseket térítheti Szlovákia számára az EU, egy másik alternatíva szerint pedig bizonyos országok ilyen értékben hadianyagot szállítanának Szlovákia számára.

Naď éppen ezt a témát szeretné megnyitni a szövetséges védelmi miniszterek dániai találkozóján.

A MiG-29-es vadászgépek a legszofisztikáltabb haditechnikát jelentik egy olyan hadsereg számára, mint amilyen a szlovák - írja a Denník N. A tankoknál, harci helikoptereknél és rakétaelhárító rendszereknél is magasabb kategóriát képviselnek.

Amikor áprilisban a Heger-kormány odaadományozta ukrajnának az S-300-as légvédelmi rakétarendszereit, a kormány határozata szerint annak értéke 69 millió euró volt a rakétákkal és pótalkatrészekkel együtt.

A MiG-29-esek ennél is többet érnek, Naď szerint mintegy 300 milliót. Ez vélhetően könyvelési ár, nem pedig piaci, kérdéses ugyanis, hogy akadna-e valaki, aki 27 millió eurót kifizetne egy 30 éves vadászgépért. A szlovák hadseregnek ugyanis 11 ilyen gépe van.

Fotó: TASR

Fegyverek nélküli, leszerelt MiG-eket civilek is vásárolhatnak, néhány évvel ezelőtt az értékük 5-8 millió dollárt tett ki.

Az első szovjet MiG-eket Csehszlovákia 1989-ben kapta. Amikor kettévált a két ország, a vadászgépek esetében eltekintettek a 2:1 arányú elosztásuktól, és mindkét ország ugyanannyit kapott belőlük. Akkor tízet kapott Szlovákia, melyhez még a Mečiar-kormány rendelt továbbiakat. A Dzurinda-kormány idején 12 gépet elküldtek modernizációra Oroszországba, ekkor új navigációs és kommunikációs rendszereket kaptak.

Akkoriban azzal számoltak, hogy 2025-ben járhat le a műszaki élettartamuk, azután generáljavítás várna rájuk, ami szintén meghatározza a piaci értéküket.

A csehek még a 90-es évek közepén leszerelték gépeiket és azokat Sokol típusú mentőhelikopterekre cserélték el. Ezt az üzletet sokan előnytelennek tartották, mivel tíz vadászgépete adtak 11 heklikopterért. Pillanatnyilag a legnagyobb kereslet ilyen gépek iránt Ukrajnában van, mivel ők képesek maguk műszakilag karbantartani a gépeket, míg Szlovákia erre önmaga nem volt képes.

(Denník N)