ELJÖTT AZ IDŐ: Már szabadon lehet Magyarországra utazni!

2021. június 24. - 10:49 | Belföld

Magyarország schengeni belső határain 2021. június 23-án megszűnt a határellenőrzés.

ELJÖTT AZ IDŐ: Már szabadon lehet Magyarországra utazni!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ez azt jelenti, hogy Szlovákiából már korlátozás nélkül lehet átkelni a szlovák-magyar határon.

"A rendőrség ezúton is szeretné megköszönni azok együttműködését, akik az elmúlt időszakban érintettek voltak a határátlépésekkel kapcsolatban. Köszönet a türelemért, a megértésért és azért a toleranciáért, amit a járványhelyzet okán bevezetett intézkedések miatt voltak kénytelenek elfogadni, különösen a szomszédos országokba ingázók vagy az üzletemberek, illetve mindazok, akiknek szükségessé vált külföldre utazásuk. A cél közös volt, és az emberek hozzáállása folytán a megvalósítás is"

- áll a magyar rendőrség közleményében. Elképzelhető, hogy a jövőben a magyar hatóság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt majd végre, azonban ahhoz, hogy Szlovákiából átmenjünk Magyarországra, már semmilyen különleges indok nem szükséges, tehát

minden szlovák állampolgár szabadon és korlátozás nélkül átlépheti a magyar határt.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Szlovákiába történő visszatéréskor vannak olyan feltételek, amelyeket a szlovák állampolgároknak teljesíteniük kell. Alapesetben ugyanis hazatéréskor 14 napos otthoni karanténba kell vonulni, amit azonban viszonylag könnyen meg lehet úszni.

A karanténintézkedések alól mentesülnek azok, akik:

  • be vannak oltva a koronavírus ellen (az számít beoltottnak, akinek első megkapott vakcinaadagja óta legalább 21 nap telt el),
  • az utóbbi 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen,
  • 18 év alattiak,
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi, negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek (feltéve, ha a gyorsteszt abban az országban lett elvégezve, ahonnan az adott személy hazatért Szlovákiába).

Ha valaki semelyik kritériumot nem teljesíti, karanténba kell vonulnia, de az otthoni izoláció rögtön a hazaérkezés másnapján megszakítható negatív gyorsteszttel vagy PCR-teszttel.

(parameter)