Eljött a leszakadó végtagok és az alkoholmérgezések éjszakája!

2015. december 31. - 12:42 | Belföld

A tűzoltók és a mentők természetesen az év utolsó napján is készültségben vannak, és az előző évek tapasztalatai alapján bizony nagy szükség van rájuk az újévi ünneplés idején.

A tűzoltókat tavaly december 31-én 62 tűzesethez riasztották, január 1-jén 56-hoz - tehát a szilveszteri őrület összesen 118 tüzet hozott magával. A mentők tavaly ilyenkor 50 személyt láttak el pirotechnikai eszközök által okozott sérülések miatt, ebből 10 esetben gyermek volt a sérült. További 110 esetben alkoholmérgezést állapították meg, ebből 35-en voltak kiskorúak.

"Az emberek gyakran nem a kellő óvatossággal, és nem szakszerűen kezelik a pirotechnikai eszközöket - véli Zuzana Farkasová tűzoltósági szóvivő. A szilveszteri tűzesetek többségében felgyulladt autókról van szó, de a tűzijátékok is gyakran "eltévednek".

"Szilveszterkor sok égési sebet kell kezelni elsősorban az arcon és a végtagokon, de egyes esetekben a sérültek elvesztik egy ujjukat, rosszabb esetben több ujjukat is" - nyilatkozta Boris Chmel, a mentőszolgálat szóvivője.

A pirotechnikai eszközöket kizárólag a használati utasításuk szerint kell kezelni. Nem szabad üvegben, vagy más zárt edényben petárdát robbantani, és a besült petárdát-tűzijátékot szigorúan tilos újra meggyújtani.

Az emberek gyakran készítenek házilag tűzijátékot vagy petárdát, ez szintén szigorúan tilos és emellett életveszélyes is. A tűzoltók azt javasolják, a pirotechnikai eszközöket tartsuk távol a gyerekektől és az állatoktól, és ne használjuk azokat zárt térben és kórházak, templomok, iskolák közelében sem.

Amennyiben sérülés történik, nem szabad pánikba esni. Égési sérülésnél javallott lehűteni és letakarni a sérült bőrt, és mielőbb felkeresni az orvosi készültséget - súlyos esetben riasztani a mentőszolgálatot a 112-es segélyhívószámon, melyről elérnhetők a tűzoltók is.

(tasr/para)