Eljött a nap, bíróság elé állt a volt speciális ügyész

2021. július 7. - 09:58 | Belföld

A bazini Specializált Büntetőbíróságon szerdán reggel kezdetét vette a Dušan Kováčik volt speciális ügyész ellen indított büntetőper.

Eljött a nap, bíróság elé állt a volt speciális ügyész
Dušan Kováčik egykori speciális ügyészt a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermébe vezetik (Fotó: TASR)

Az előzetes letartóztatásban lévő Kováčikot szigorú körülmények között, több autóból álló konvojjal szállították állig felfegyverzett fegyőrök a bíróságra.

Dušan Kováčik bírósági tárgyalását ugyanaz a bírósági szenátus - élén Pamela Záleská bírónővel - vezeti, aki például az alsóhatári maffiaper, vagy a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper ügyében is illetékes. Érdekesség, hogy a vádat a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze képviseli - aki korábban Kováčik beosztottja volt.

A szerdai tárgyalásra két tanút idéztek be, Matej Zemant, aki a Takáč-féle bűnszervezet tagja, valamint Viliam Ružička üzletembert, aki baráti kapcsolatban áll Kováčikkal. Egyelőre nég tárgyalási nap van kitűzve, július 7. és 9., valamint 13. és 15.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot, aki akkoriban a Speciális Ügyészi Hivatal vezetője volt. Tisztségéről a vizsgálati fogságból mondott le, azután, hogy napvilágra kerültek az ellene felhozott vádak.

Kováčiknak súlyos vádpontokkal kell szembenéznie: bűnszervezet alapításával és támogatásával, kenőpénz elfogadásával, hatalmi visszaéléssel, és minősített adattal való visszaéléssel.

(TASR/parameter)