Elképesztő: megbírságoltak egy hajléktalant, mert megsértette a kijárási korlátozásokat

2021. március 16. - 16:44 | Régió

Vizsgálatot indítottak az illetékes hatóságok, miután a járőrök a kijárási korlátozás megszegéséért megbírságoltak egy hajléktalant Pozsonyban.

A férfit szombaton a Grösslingová utcában igazoltatták. Az ellenőrzés során a férfi egyik kivételt sem tudta felhozni indokként, hogy miért tartózkodik az utcán a kijárási korlátozás ideje alatt. Michal Szeiff rendőrségi szóvivő szerint a férfit ezért 100 euróra bírságolták, amit el is fogadott azzal, hogy aláírta az ide vonatkozó iratot.

Az esetre a Vagus nevű polgári társulás hívta fel a figyelmet, amely a Pozsonyban élő hajléktalanok megsegítésével foglalkozik. A szervezet szerint a férfi néhány éve hajléktalanként él a fővárosban annak ellenére, hogy hivatalosan Slovenská Ľupča községben (Besztercebányai járás) van az állandó lakhelye.

„Ezzel megsértette a járás elhagyásával kapcsolatos kijárási korlátozást. Ez az abszurd eset abban az időben történt, amikor megengedett az üzletbe, illetve a természetbe járás. A rendőröket az az információ sem tántorította vissza a bírságolástól, hogy a férfinek nincs otthona. Ugyanakkor volt rajta reszpirátor, valamint igazolása is volt a koronavírus-fertőzés leküzdéséről” – áll a Vagus közleményében.

A polgári társulás rámutat, hogy a hajléktalanoknak nincs lehetőségük betartani a kijárási korlátozásokat, a szociális szolgáltatásokkal ugyanis nem lehetséges lefedni több mint 23 ezer Szlovákiában élő ember igényét, akinek nincs hol eltölteni az időt a lockdown alatt. „Pozsonyban számos olyan hajléktalan ember él, aki más régióból érkezett, és nincs lehetősége visszautazni. Ezek megbírságolása egy dolgot eredményez: elmélyíti a válságukat és növeli azokat az adósságaikat, amiket nem képesek törleszteni” – állapította meg a szervezet, amely szorgalmazza a helyzet azonnali kivizsgálását.

A Vagus egy olyan határozat kidolgozását indítványozza, amely felmenti a hajléktalanokat a kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatos bírságolások alól, illetve semmissé teszi a már kiszabott büntetéseket. Emellett azt kérik, hogy a kijárási korlátozások alóli kivételek közé kerüljön be a szociális otthonokkal kapcsolatos utazás is.

Az esetre reagált Jana Žitňanská (Za ľudí), a parlamenti bizottság elnöke is, aki jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszterrel az ügy orvoslása érdekében.

A munka-, szociális és családügyi minisztérium szerint figyelembe vették a hajléktalanok problematikáját a kormányrendelet február 28-i kialakítása során. A tárca rámutat, hogy a kijárási korlátozás alól kivételt képez az üzletbe, gyógyszertárba, drogériába való utazás, a gyerekekről és állatokról való gondozás, valamint a szociális otthonokba való utazás.

„Ebben az esetben a hajléktalanok mozgása egyáltalán nincs korlátozva, elegendő idejük és terük van arra, hogy az adott időben biztosítsák az alapvető szükségleteiket, illetve eljussanak arra a helyre, ahol az éjszakát töltik majd” – nyilatkozta Michaela Slivková, a minisztérium szóvivője.


TASR/para