Elképesztő mennyiségű beruházást ígérnek nekünk jövőre

2017. december 28. - 18:26 | Belföld

Peter Žiga (Smer) nem jelentett be nagy beruházást, de szerinte lesz, ami már jövőre megvalósul, és lesz, ami 2019-ben érik be. Mondott egy elég nagy összeget: 4,2 milliárd eurót.

Elképesztő mennyiségű beruházást ígérnek nekünk jövőre
Fotó: TASR

A gazdasági tárca és a SARIO nevű beruházásfejlesztő állami ügynökség jelenleg 76 kidolgozott projekttel rendelkezik, melyek az említett összegű, 4,2 milliárd eurós beruházást irányoznak elő a 2017-es évre.

Peter Žiga miniszter a leszerződött beruházási projekteket illetően kiemelkedően sikeresnek nevezte a 2017-es évet. Emlékeztetett, hogy 33 projektet sikerült lezárniuk, ebből 17 teljesen új beruházást, 16 pedig már meglévő invesztíció bővítését jelentette.

"Ezt egyfajta trendnek tekinthetjük, ami pedig annak bizonyítéka, hogy a vállalkozói feltételek jók Szlovákiában" - jegyezte meg.

Žiga kifejtette, hogy 2017-ben a beruházási projekteknek köszönhetően 490 millió euró érkezett az országba, és nem egész 9 ezer munkahelyet hoztak létre. Örvendetesnek tartja, hogy már nemcsak olyan invesztorok érkeznek, amelyek állami támogatást igényelnek, de a jelentősebbek közül említette az Amazont, amely nem kért segélyt.

Nem jelentett be egyetlen komolyabb beruházást sem a jövő évre nézve, mivel szerinte az kétélű fegyver és a kiszivárgó információk elijeszthetik a beruházót. "Talán ezért is voltunk sikeresek a Jaguar esetében, mert minálunk ez az információ nem szivárgott ki, míg Lengyelországban igen. Tehát én semmit nem jelentek be előre. Felesleges és senkinek sem használ" - fogalmazott.

(TASR)