Elképesztő, mit talált egy férfi túrázás közben a kidőlt fa alatt – több ezer euró lehet a jutalma

2020. október 14. - 13:16 | Régió

Valódi kincsre bukkant egy férfi a természetet járva.

Elképesztő, mit talált egy férfi túrázás közben a kidőlt fa alatt – több ezer euró lehet a jutalma
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A neve elhallgatását kérő férfi Pöstyén környékén túrázott, amikor egy kidőlt fához érve nem mindennapi kincsre bukkant. A fa alatt ugyanis érmékre emlékeztető ezüsttárgyakat talált – egyik felükön különféle ábrák voltak, például egy sárkány alakját is ki lehetett venni – írja a Čas.sk.

A leletet azonnal jelentette, a szakértők pedig megállapították, hogy 13., illetve 14. századi ezüstérmékről van szó. A környéket átkutatták fémdetektorral, amelynek köszönhetően egy 25x20 centiméteres helyen újabb érmékre bukkantak – összesen 147-et találtak.

A régészek szerint a középkorban az emberek az ellenség, illetve a tolvajok elől rejtegették a pénzüket. Az, hogy ennyi idő után is találni még ilyen kincseket, azt feltételezi, hogy az érmék tulajdonosai azért nem mentek vissza a pénzükért, mert vagy meghaltak, vagy képtelenek voltak megtalálni.

Az érmék megtalálóját vélhetően nem kerüli el a jutalom – tavaly egy fiatal házaspár 50 ezer eurót kapott, mert túrázás közben 1800 darab ezüstdénárt és két darab aranydukátot talált egy zsákba rejtett korsóban Likava váránál az erdőben.


(Cas.sk)