Elképesztő! Néhány szlovákiai személy megtagadta a karantént és felszívódott Prágában

2020. március 23. - 19:59 | Belföld

Néhány szlovákiai állampolgár Csehországon keresztül tért volna haza Szlovákiába, de megtagadták a kötelező karantént és felszívódtak Prágában.

Elképesztő! Néhány szlovákiai személy megtagadta a karantént és felszívódott Prágában
Fotó: TASR/AP

Az esetről Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára számolt be. Elmondása szerint egyes szlovákiai állampolgárok Csehországon keresztül akartak hazatérni Szlovákiába, de nem voltak hajlandók a határátlépést követően kötelező karanténba vonulni. Az érintett személyek Prága felé vették az irányt.

Klus szerint az eset kockáztatja a két ország közti diplomáciai kapcsolatot, ami odáig vezethet, hogy a cseh fél nem teszi lehetővé Szlovákiának a hazatelepítés lehetőségét. Múlt héten Csehország például nemcsak cseh, hanem szlovák és szlovén állampolgárokat is Prágába szállított a Kanári-szigetekről.

Az államtitkár szerint a szlovák külügyminisztérium eddig 1468 ember külföldről való hazatérését segítette. Legtöbben szervezett úton kerültek az országba, ilyen esetben pedig kötelező karanténba kell vonulniuk az állam által irányított karanténközpontok egyikébe.

Azoknak a személyeknek, akik önerőből térnek vissza külföldről Szlovákiába, két hétre házi karanténba kell vonulniuk.


(Cas.sk)