Elképesztő tüneteket okozott egy férfinél az oltás, méghozzá az első és a második adag beadása után is

2021. július 20. - 14:17 | Külföld

Egyedi reakciók léptek fel egy 61 éves férfinél, miután beoltották a Pfizer vakcinájával – írja a The Sun.

Elképesztő tüneteket okozott egy férfinél az oltás, méghozzá az első és a második adag beadása után is
Fotó: TASR

A férfinek az első és második adag beadása után is lebénult az arca, aminek következtében a szemét sem tudta becsukni. Az első adag beadása után öt órával jelentkeztek a tünetek, az illető arcának jobb fele lebénult. A kórházban sem a vérvétel, sem a CT-vizsgálat nem mutatott ki semmilyen rendellenességet.

Hat héttel később megkapta az oltás második adagját is, két nap elteltével pedig újfent lebénult az arca, emellett gondjai akadtak a nyeléssel is.

Tekintettel arra, hogy ez megismétlődött, az orvosok arra következtetnek, hogy a vakcina eddig ismeretlen mellékhatásáról lehet szó.

Az orvosok szerint a férfi Bell-féle ismeretlen eredetű (idiopátiás) perifériás arcidegbénulást szenvedett. Leginkább ez okozza az arcszövet idegszálainak egyoldalú lebénulását. Ez az agyidegek egyik leggyakoribb neurológiai rendellenessége.

Ez az első eset, hogy valakinél arcidegbénulást idézzen elő a koronavírus elleni oltás, méghozzá mindkét adag beadását követően. Eddig a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca első adagjának beadását követően jelentettek hasonló eseteket.


(The Sun)

Címkék: oltás, koronavírus, tünet