ELKÉPESZTŐ: Van egy város ahol már a halakat is tesztelik a szigorú COVID szabályok miatt

2022. augusztus 19. - 07:50 | Külföld

A tömeges tesztelés Kína szigorú nulla COVID-politikájának legfőbb ismertetőjegye. Előfordul, hogy ha egy több millió lakossal rendelkező városban páran pozitív koronavírus-tesztet produkálnak, karantén alá vonnak mindenkit, és letesztelik az egész várost. Különös dolog ez is, de a szigorú tesztelésnek egy új szintjét ütötte meg a kínai COVID-politika.

Hsziamen tengerparti városban egy új szabály lépett életbe nemrég, amely értelmében minden halászt aki kihajózott a tengerre tesztelni kell. Eddig rendben is lenne, ám a törvény kiterjed a halászok álltal elejtett zsákmányra is.

„A műveletek során a halászoknak minden nap egy vizsgálaton kell részt venniük. Amikor a halászok és fogásaik a partra érnek, az „embereket és az árukat” is tesztelni kell”

– olvasható a múlt hónap végén kiadott hivatalos közleményben.

Adrian Esterman, a Dél-Ausztrál Egyetem epidemiológusa „szükségtelennek” minősítette az intézkedést.

„A halak alapvetően nem hordozhatják a koronavírust. Először is, nem rendelkeznek azokkal a receptorokkal, amelyekhez a koronavírusok megragadnak. Másodszor, a halak testhőmérséklete nem alkalmas a vírusok túlélésére” – mondta Esterman a VICE World Newsnak.

"A halak koronavírussal való megfertőződésének esélye nagyjából nulla - nyilatkozta Esterman.

Míg a vírus potenciálisan életben maradhat a fagyasztott halak felszínén, amint azt egy korábbi Hong Kong-i eset is kimutatta tavaly, ám ennek esélye nagyon alacsony.


(VICE)

Címkék: COVID 19, Kína, hal