Elképesztően dörzsölt embercsempész bűnbandára csaptak le a szlovák zsaruk!

2020. január 15. - 14:34 | Belföld

Embercsempészek egy csoportjára csapott le a szlovák rendőrség illegális migráció elleni egysége. Nyolc személyt vettek őrizetbe, közülük kettő orosz, kettő ukrán, négy pedig szlovák állampolgár.

Elképesztően dörzsölt embercsempész bűnbandára csaptak le a szlovák zsaruk!
Illusztráció

Denisa Bárdyová belügyi szóvivő kifejtette, hogy az EU-n kívülről, javarészt a volt szovjet köztársaságokból, Oroszországból, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Örményországból, Grúziából, Kazahsztánból, de akár Kínából érkező személyeket egészen ravasz módszerrel hozták be az országba. Üzleti társaságokat alapítottak vagy vásároltak fel, melyek ügyvezetői posztjára nevezték ki a külföldieket, akik pedig ez alapján vállalkozási célú ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodtak. Miután ezt az engedélyt megkapták, az illetők szabadon mozoghattak az egész Európai Unió területén.

A bűnbanda a szóvivő közlése szerint mindezt annak tudatában tette, hogy a külföldi illetők nem fognak Szlovákiában vállalkozói tevékenységet folytatni, de még csak tartózkodni sem. A rendőrség szerint összesen minimum 150 személyt csempésztek ilyen módon be az EU-ba, akiktől fejenként 1000 és 3000 euró közti eurót kértek az ügyintézésért. Összesen így 100 ezer és 450 ezer euró közti vagyonra tehettek szert illegálisan.

A szlovák és az osztrák rendőrség együttműködésének köszönhető a leleplezésük, az üggyel összefüggésben három házkutatást tartottak Besztercebánya megyében. A nyolc őrizetbe vett személyt embercsempészettel és pénzmosással gyanúsítják, mindnyájukat 5-től 8 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

(TASR)