Elképzelhető, hogy Iránban 15 millió ember fertőződött meg a koronavírussal

2020. június 9. - 18:40 | Belföld

Iránban valószínűleg mintegy 15 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal - jelentette kedden az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség a járványkezeléssel megbízott országos bizottságban helyet foglaló egyik orvosra hivatkozva.

Elképzelhető, hogy Iránban 15 millió ember fertőződött meg a koronavírussal

Ehszan Mosztafavi epidemológust idézve a hírügynökség azt írta, hogy Iránban körülbelül 15 millió ember kaphatta el a fertőzést, ez a szám a 81 milliós ország lakosságának mintegy 19 százalékát teszi ki. Hozzátette azonban, hogy ezt az adatot óvatosan kell kezelni, hiszen az lényegében nem más, mint következtetés a meggyógyult betegeken elvégzett szerológiai tesztek alapján, amelyek az ellenanyag jelenlétét vizsgálják a szervezetben. Az orvos szerint ez azt bizonyítja, hogy a vírus "kevésbé halálos, mint amennyire korábban számítani lehetett".

Irán februárban jelentette az első koronavírusos fertőzést, és a Covid-19-járvány által legérintettebb ország a Közel-Keleten, jelenleg 175 927 az igazolt fertőzöttek száma. Szima Szadat Lari, az iráni egészségügyi tárca új szóvivője beszámolt arról, hogy hétfőről keddre 74-gyel - 8425-re - nőtt a betegségben elhunytak száma. Az elmúlt 24 órában 2095 új fertőzéses esetet jegyeztek.

Larit a közegészségügyi miniszter, Szaid Namaki kedden nevezte ki a tárca új szóvivőjének. Ez utóbbinak az elődje, Kianus Dzsahanpur 110 napig töltötte be ezt a tisztséget, és azzal került a figyelem középpontjába, hogy feltűnően éles bírálatokat fogalmazott meg Kínával szemben a járvány kezelésével kapcsolatosan. Az új szóvivőt a miniszter egy levél kíséretében bízta meg, és abban a lelkére kötötte, hogy "tisztán technikai" jellegű tájékoztatásra korlátozza tevékenységét, kerülje az információk "politizált közlését", és mindig konzultáljon a miniszterrel.

MTI

Címkék: Irán, koronavírus