Elkerülhető lett volna a február közepétől várható közlekedési pokol Pozsonyban

2019. január 22. - 11:47 | Régió

Matúš Vallo, Pozsony polgármestere szerint kevesebb közlekedési korlátozásra lett volna szükség február közepétől, ha a főváros előző vezetése nem halasztotta volna el a forgalmi lezárásokat az önkormányzati választások miatt.

Elkerülhető lett volna a február közepétől várható közlekedési pokol Pozsonyban
Fotók: TASR

A legnagyobb forgalomkorlátozások a Prievoz kereszteződés átépítésével, illetve a pozsonyi D4/R7-es elkerülőút építésével összefüggésben várhatók. A Malomligeti (Mlynské nivy) utat a földalatti körforgalom építése miatt lezárják.

„Azt tudtuk, hogy mindkét építkezés folyamatban van, és hogy az építővállalatoknak kötelezettségei vannak az állammal és a várossal szemben, ahogy azt is, hogy a Kikötői híd (Prístavný most) és Malomliget környékén nem lehet útlezárások nélkül építkezni“ – közölte Vallo. A város azt állítja, hogy egy olyan helyzet állt elő, amelyben már nem lehet tovább halogatni az útlezárásokat.

Ivo Nesrovnal előző polgármester a TASR-nek elmondta: a városközpontban tervezett jelentős közlekedési beruházásokról, és az ezekkel kapcsolatos intézkedésekről a főváros időben tájékoztatott. Egyúttal azt állítja, hogy ő volt az, aki találkozót kezdeményezett a beruházóval, és ezen a leendő polgármester, Vallo is részt vett. „Én mindig a megoldásokat keresem, nem pedig a vétkeseket. Nem lenne jó Pozsonynak, ha Matúš Vallo választási jelszava, mely szerint „van csapata és terve”, az első problémánál eltűnne” – állapította meg Nesrovnal.

A Malomligeti (Mlynské nivy) utat egy évre zárják le. Február közepétől - a földalatti körforgalom építése miatt - egészen nyárig teljesen lezárják az utcát, az év második felében pedig csak a városi tömegközlekedés járatai számára fogják ezt megnyitni.

A Kikötői híd (Prístavný most) térségében az építkezés várhatóan két évig fog tartani, és hat szakaszból fog állni. A közlekedésre gyakorolt hatás szakaszonként csökkenni fog.

A forgalomkorlátozások leginkább Főrév (Ružinov) városrészt fogják érinteni, azon belül a Gagarinova, a Landererova és a Bajkalská utcákat.

„Az, amit ma a legrosszabb közlekedési helyzetként élünk meg naponta kétszer, reggel és este, a várakozások szerint az egész napra ki fog terjedni”

– figyelmeztetett Martin Chren, a főrévi polgármester.

A magisztrátus felszólította a nyilvánosságot, hogy a következő hónapokban részesítsék előnyben a tömegközlekedést. A város egyúttal új buszsávokat akar létrehozni és a parkolóhelyek bővítését tervezi. Az Uzbecká-Vrakunská kereszteződéshez olyan intelligens jelzőlámpákat telepítenek, amelyek előnyben fogják részesíteni a városi tömegközlekedés járatait.

A város néhány napon belül tájékoztató kampányt indít a forgalomkorlátozásokról.

(TASR)