Elkészülőfélben a nyárasdi csatornahálózat kiépítése

Tavaly nyáron kezdték a csatornahálózat kiépítését a nyárasdiak, három évük van arra, hogy befejezzék a munkálatokat és a lakosok nagy része csatlakozzon a hálózathoz. A határidő lejárta előtt két évvel a rendszer közel kilencven százaléka már készen van.

Elkészülőfélben a nyárasdi csatornahálózat kiépítése
A szerző felvétele

A vezetékek 86 százalékát augusztus elejére lefektették, jelenleg a Fő utcán zajlanak a munkálatok. „Azt merem mondani, hogy ez az évszázad invesztíciója, ugyanis 13,6 millió euró az egész munka költségvetése a csatornahálózat kiépítésével és a tisztítóállomás felújításával együtt. A pályázaton elnyert összeghez az önkormányzatnak öt százalék önrésszel kell hozzájárulni” — mondta el megkeresésünkre Bacsó László polgármestere.

A falu első embere hozzátette, óvatosan kell bánni azzal a kijelentéssel, hogy jól állnak a munkálatok, ugyanis ha minden elkészül, a tisztítóállomásnak egy éves próbaüzemmódban kell működnie. Amikor annak vége és mindent rendben találnak, akkor már élesben indulhat a csatornahálózat működése. Ahhoz azonban, hogy effektíven működjön a rendszer, a lakosok zömének rá kell csatlakoznia a hálózatra, öt éven belül a háztartások 85 százaléka a rendszer része kell hogy legyen.

Mivel jelenleg a település legforgalmasabb útszakaszán folyik a csövek lefektetése, forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

(alsa)