Elkészült a Nagy-korallzátony virtuális térképe

2018. augusztus 21. - 13:24 | Tech

Hobbitudósok részvételével készítették el a Nagy-korallzátony virtuális térképét ausztrál tengerkutatók és informatikus szakértők.

Elkészült a Nagy-korallzátony virtuális térképe
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) és az ABC (Australian Broadcasting Corporation) tévétársaság közreműködésével megvalósult Virtual Reef Diver programmal a felhasználók "alámerülhetnek" a legendás víz alatt világ virtuális valóságába számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével.

A Virtual Reef Diver egy különleges program, amely felhívja a figyelmet Ausztrália és a világ egyik legsürgetőbb feladatára, a Nagy-korallzátony védelmére - emelte ki Kerrie Mengersen, a QUT kutatója hétfőn.

Mintegy 170 ezer felvételt használtak a virtuális világ megalkotására, az amatőr résztvevők pedig azonosították a korallokat és algákat.

Az így elkészített modell segít megérteni többek között a korallzátony körüli változásokat - fejtette ki Erin Peterson, a QUT munkatársa.

"Csodálatos volt, ahogy az amatőrök reagáltak a felhívásunkra. Nélkülük nem tudtunk volna összegyűjteni ilyen nagy mennyiségű adatot"

- tette hozzá a szakértő.

(MTI)

Címkék: Nagy-korallzátony