Elkészült a przemyśli foglyok listája

2021. március 21. - 16:04 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCXI.

Elkészült a przemyśli foglyok listája
Przemyśl 1915 (Archív felvétel)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(LXXXII. rész)

A Komáromi Ujság 1915 tavaszán első kézből értesülve hozta nyilvánosságra az alábbiakat: „Az orosz hadifoglyok szentpétervári tudakozó irodája táviratilag közölte a bécsi fogolytudósító irodával, hogy a przemyśli hadifoglyok listája elkészült s már útban van Magyarország-Ausztria felé”. Ezek után minden érdeklődő értesítést szerezhet arról, hogy Przemyślben hadifogságba került hozzátartozója életben van-e, s melyik fogolytáborban tartózkodik.

*

Élete 22-ik évében a kárpáti harcokban elesett Váczy József, a 12. gyalogezred komáromi illetőségű katonája, aki 1915. március 22-én ellenséges golyótól találva Nizsna község mellett, Tarnován hunyt el.

*

Komáromban, a Kalapos utcában tűz ütött ki Trugly János udvarán, ahol a tyúkól gyulladt meg s a mellette lévő felszer is fellángolt. A tűzoltók több vízsugárral támadták meg az égő épületeket. Beavatkozásuk sikerrel járt. A tűz oka ismeretlen.

*

Hunyady Kálmán címzetes gazdasági segédfelügyelőt a földmívelésügyi miniszter tényleges gazdasági segédfelügyelővé nevezte ki és Komárom megye területén megbízta a gazdasági felügyelői teendők ellátásával.

*

Németh István dunántúli református püspök 1915. április utolsó hetében iskolai ügyekben Pápán időzött.

*

Alt Erzsike selyemzászlót ajándékozott a Komáromi Football Clubnak.

Lelkes Vince