Elkészült Sulík járványkezelési terve, hétfőn fogja ismertetni a részleteket, ezekre viszont biztosan számíthatunk!

2020. november 22. - 16:01 | Belföld

A gazdasági miniszter, Richard Sulík (SaS) hétfőn 9 órakor fogja ismertetni a pandémiával kapcsolatos tervét, derült ki a Markíza televíziós csatorna Na telo című politikai vitaműsorából.

Elkészült Sulík járványkezelési terve, hétfőn fogja ismertetni a részleteket, ezekre viszont biztosan számíthatunk!
Richard Sulík (TASR)

Ennek alapja, hogy figyelembe kell venni a fertőzések arányát a régiókban, tehát Szlovákiára nem egy egészként fognak tekinteni. Kifejtette, hogy 36 körzettel kell számolnia, amelyek lemásolják a regionális közegészségügyi hatóságok körzeteit.

Elmondása szerint a leginkább fertőzött területeken lennének a legszigorúbbak az intézkedések.

A tervnek tartalmaznia kell a tesztelést is. Sulík szerint ennek nem kell kötelezőnek lennie, el tudja képzelni a kijárási tilalom jelenlegi modelljét kivételekkel kiegészítve.

Peter Žiga (Hlas-SD) volt gazdasági miniszter szerint nem lenne probléma a regionális intézkedések bevezetése.

Szerinte azonban a kormánynak valójában nincs terve, hanem mindig az történik, amit Igor Matovic (OĽaNO) miniszterelnöknek éppen az eszébe jut.

November 18-án, a kormányülés után Igor Matovic (OĽaNO) miniszterelnök azt mondta, hogy a Sulík vezette SaS párt által készített pandémiás terv nem releváns.

A miniszterelnök korábban kijelentette, ha az SaS elnöke november 15-re olyan tervvel áll elő, amely november 30-ig a szlovákiai hétnapos mozgó mediánt 500 alá csökkenti, akkor rábízza a koronavírus elleni küzdelem vezetését. Mivel azonban Sulík nem teljesítette a kérést, Igor Matovič kormányfő a Facebook-oldalán üzent a gazdaságügyi miniszternek.

A kormányfő továbbá hangsúlyozta: ha az SaS előkészít valamit, akkor azt meg kell osztania azokkal az országokkal is, ahol nem tudják kezelni a helyzetet.

Azt is hozzátette, hogy ha Sulík tervét a pandémiás bizottság, a szakértői konzulátus és a Központi Válságstáb egyaránt jóváhagyja, akkor ő maga is elfogadja.

(sme.sk, čas.sk)