Elkészült a világ legkönnyebb mechanikus karórája

2017. január 18. - 13:58 | Tech

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkották meg a világ legkönnyebb mechanikus karóráját a Manchesteri Egyetem munkatársai.

Elkészült a világ legkönnyebb mechanikus karórája
Fotók: Mclaren

A mindössze 40 grammos órát a Genfben zajló nemzetközi óraszalonon mutatták be a héten.

Az egyetem közleménye szerint az RM 50-03 nevű óra a Richard Mille márka és a McLaren Forma-1-es csapatának egyedülálló együttműködéséből született meg, amelynek keretében ötvözték a grafénkutatás legfrissebb eredményeit a legkiválóbb mérnöki munkával.

Az intézmény szóvivője elmondta, grafén felhasználásával készítettek erős, de ultrakönnyű házat a kifinomult óraszerkezet számára. Az óra szíját ugyancsak grafénnel "kezelték", aminek köszönhetően strapabíróbb lett.

Robert Young, az egyetem professzora szerint az óra, amelyet a McLaren-Honda Forma-1-es autója inspirált, egy karcolás nélkül ment át a teszteken.

A grafént 2004-ben fedezte fel a Manchesteri Egyetemen az orosz Andrej Geim és Konsztantyin Novoszelov, akik 2010-ben Nobel-díjban részesültek kutatásaikért.

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező nanotechnológiai anyag valószínűleg forradalmasítani fogja az autó-, valamint a repülési és űrhajózási ipart.

(MTI)

Címkék: karóra, McLaren