Elkezdődött a 2021-es népszámlálás, már kitölthető a népszámlálási ív

2021. február 15. - 10:02 | Belföld

Hétfőn elkezdődött a 2021-es népszámlálás, és idén első alkalommal teljesen elektronikus módon zajlik. A lakosok a népszámlálás honlapján március 31-ig tölthetik ki egyedül a népszámlálási ívet. Aki nem tudja egyedül kitölteni a népszámlálási ívet, vagy lekési a március 31-i határidőt, április 1. és október 31. között népszámlálási asszisztens segítségét kérheti, akit az önkormányzat biztosít.

Elkezdődött a 2021-es népszámlálás, már kitölthető a népszámlálási ív
Fotó: Paraméter

Hétfőn elkezdődött a népszámlálás lakossági szakasza, február 15. és március 31. között mindenki egyedül, elektronikusan töltheti ki a népszámlálási ívet. Az íven 13 plusz egy kérdésre kell válaszolni, a 2021. január 1-jei állapotok alapján. Az ívet nemcsak a szlovák állampolgárok tölthetik ki, hanem mindenki, aki 2021. január 1-jén Szlovákiában tartózkodott.

„A népszámlálás szempontjából lakosnak számít mindenki, aki Szlovákiában állandó, átmeneti vagy tolerált lakhellyel rendelkezik. Lakosnak számít egyben az Európai Unió minden polgára, aki Szlovákiában szokásos lakhatással rendelkezik” - tájékoztat a Statisztikai Hivatal.

A 18 éven aluliak felnőtt segítségével tölthetik ki a népszámlálási ívet.

A népszámlálásnak ez a második szakasza, az első, február 12-ig tartó szakaszban az önkormányzatok adták meg a hivatalnak a náluk lévő adatokat. Idén a népszámlálás – a korábbi népszámlálásoktól eltérően – vagyonra vonatkozó kérdéseket már nem tartalmaz. A kérdések a lakóhelyre, a családi állapotra, a munkavégrézre, a nemzetiségre és a vallási hovatartozásra vonatkoznak.

Maradt a két nemzetiség

Az űrlapon két kérdésben kérdeznek rá a nemzetiségre. Az első kérdésben megkérdezik a nemzetiséget, majd egy kiegészítő kérdésre válaszolva megadható az „egyéb nemzetiség” is. Ezzel a hivatal azokra a lakosokra gondol, akik több nemzetiséghez is kötődnek, például akik vegyes házasságba születtek, vagy az anyanyelvük más mint a nemzetiségük.

A Statisztikai Hivatal ugyan néhány nappal a népszámlálás kezdete előtt az OĽaNO egyes képviselőinek nyomására – az Összefogás és az MKP támogatásával – kísérletet tett a második kérdés törlésére, de végül politikai és társadalmi nyomás hatására letett erről a szándékáról.

Segítség a kérdőív kitöltésében

A kérdőívet – amely minden szlovákiai kisebbség nyelvén megtalálható – alapvetően mindenkinek egyedül kellene kitöltenie. Ehhez elég egy egyszerű okostelefon is. Aki egyedül ezt nem tudja megtenni, annak segíthet valamelyik hozzátartozója. A gyerekek a szüleik segítségével tölthetik ki a népszámlálási ívet. Mivel a 2021. január 1-jei adatokra kíváncsi a Statisztikai Hivatal, azok nevében is ki lehet tölteni, akik január 1-je után haltak meg, azokat viszont nem lehet megszámolni, akik január 1. után születtek.

Asszisztált népszámlálás

A parlament a járványhelyzet miatt az utolsó pillanatban módosította az asszisztált népszámlálásra vonatkozó szabályokat. Meghosszabbította azt az időszakot, amíg kérni lehet az asszisztenciát, így

április 1. és október 31. között segítséggel tölthetik ki az ívet azok, akik ezt március 31-ig sem egyedül, sem hozzátartozóik segítségével nem tudták kitölteni a népszámlálási ívet.

Az asszisztenciát az önkormányzatoknál kell kérni.

- lpj -