Elkezdődött a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2016. február 12. - 14:12 | Kultúra

Az Oscar-díjas Coen-testvérek Ave, Cézár című alkotásának nemzetközi premierjével elkezdődött csütörtök este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában (Berlinale Palast) megtartott gálán az ötvenes évek Hollywoodjáról készült szatíra több világhírű szereplője is részt vett, köztük Tilda Swinton, Josh Brolin és George Clooney, aki feleségével, Amal Clooney-val érkezett a megnyitóra.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester és Monika Grütters szövetségi kulturális államminiszter köszöntője után Dieter Kosslick fesztiváligazgató a nemzetközi zsűri elnökét, Meryl Streep amerikai színésznőt szólította a színpadra, aki hosszú karrierje során először vállalt zsűrizést. A háromszoros Oscar-díjas művész rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte a feladatot. "Zsűrielnökként két szavazatom van, úgyhogy legyetek rendesek velem" - tette hozzá.

A tíznapos fesztiválon 436 filmet mutatnak be. A relatív többség - mintegy 150 alkotás - német, vagy német közreműködéssel készült. Ugyanakkor a nagyjátékfilmes mezőnybe csak egy hazai filmet válogattak be, Zohra Nerrached fiatal német rendező diplomamunkáját, a 24 Wochen (24 hét) című drámát, amely arról szól, hogy miként birkózik meg egy házaspár azzal a hírrel, hogy születendő gyermekük Down-kóros.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén a 24 héttel együtt 18 alkotás versenyez. További ötöt versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, köztük a fesztivál nyitófilmjét. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje. A szekcióba 21 országból válogattak be filmeket.

A fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.


MTI/para