Elkezdődött az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása

A parlament alkotmányjogi bizottsága elkezdte az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását.

Elkezdődött az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása
Az első jelölt, Ján Drgonec meghallgatása (Fotó: TASR)

A posztért összesen negyvenen indulnak, közülük szerdán tizenhármat hallgatnak meg, akik ábécé sorrendben járulnak majd a bizottság elé. A jelöltek bemutatkozását és a diskurzust nem kötik időkorláthoz, ezért előfordulhat, hogy a meghallgatások három napnál tovább fognak tartani.

A pályázók a meghallgatáson először bemutatkoznak, elmondják, miért pályáznak erre a pozícióra, beszámolnak a szakmai tapasztalataikról, az eddig elért legfontosabb eredményeikről, a publikációs tevékenységükről, illetve arról, milyen előadásokon, szemináriumokon és tudományos konferenciákon vettek részt eddig. A bemutatkozás után a jelölt a képviselők és az államfő esetleges kérdéseire válaszol. Az ülést a nyilvánosság is követheti a parlamenti hivatal által biztosított audiovizuális közvetítésnek köszönhetően. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés munkatársai kivetítőn keresztül fogják közvetíteni a meghallgatást Pozsonyban, Besztercebányán és Kassán.

Az alkotmánybírói posztokra pályázók listáján a következő nevek szerepelnek: Robert Fico volt kormányfő és a Smer-SD elnöke, Monika Jankovská (Smer-SD) és Pfundtner Edit (Híd) államtitkárok, Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Peter Kresák (Híd) parlamenti képviselő, Radoslav Procházka, a Sieť párt volt elnöke, Ján Šikuta, Michal Matulník, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš, Marián Sluk, Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura és Štefan Kseňák.

A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.


(TASR)