Elkezdődött a Basternák-gyilkosság tárgyalása, Zsuzsováék tagadnak

2020. április 1. - 12:59 | Belföld

Szerdán megkezdődött a Basternák László, Ógyalla egykoi polgármestere meggyilkolása ügyében zajló főtárgyalás a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS). A gyilkosságot 2010-ben követték el, a vád szerint Roman Ostružlík rendelte meg, Alena Zsuzsová és Vladimír Mosnár közvetített.

Elkezdődött a Basternák-gyilkosság tárgyalása, Zsuzsováék tagadnak
Basternák László (Archív felvétel)

A tárgyalás a jelenlegi járványhelyzet miatt szigorú egészségügyi intézkedések mellett zajlik, a tárgyalás a három vádlott meghallgatásával kezdődött, mindhárman ártatlannak vallották magukat. Vladimír osnár nem tesz vallomást. Az első napon Roman Ostružlíkot és Alena Zsuzsovát hallgatja meg a szenátus.

A vizsgálati fogságban lévő Ostružlík ügyvédje azt mondta, ügyfele tagadja, hogy bármilyen módon részt vett volna a bűncselekményben. Az ügyvéd szerint az előzetes eljárás során nem találtak erre utaló közvetlen bizonyítékokat.

A Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ügyében is vádolt Zsuzsová védője is megalapozatlannak tartja a vádiratot. A vádlott szintén tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, ellene sincs közvetlen bizonyíték. Az ügyvédje szerint a vád kizárólag két, úgynevezett koronatanú vallomására épül.

Mosnár jelenleg más bűncselekmények miatt börtönbüntetését tölti. Az ő ügyvédje is azt állítja, hogy a vádiratot kizárólag a tanúvallomások alapján állították össze.

Basternák Lászlót 2010. július 9-én este gyilkolták meg a háza előtt. Kaluz István (a Sýkora-klán tagja) lőtte le, őt már elítélték. Zsuzsová állítólag Basternák ellenjelöltjének segített az önkormányzati választási kampányban.

Kaluzt jogerősen 25 év börtönre ítélték. A többi három vádlott 25-től életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

(TASR)